ERC i Junts descarten canvis a curt termini en els Mossos
Els dos partits avalen reformar el model d’ordre públic per “enfortir-lo”, combatre “abusos” i “garantir drets”
El grup de Puigdemont proposa a ERC i la CUP un front comú antirepressiu
ERC i Junts van rebaixar ahir les expectatives d’introduir reformes a curt termini en el cos dels Mossos d’Esquadra com reclama la CUP per obrir negociacions i aconseguir un acord de legislatura. El compromís ha quedat limitat i clarificat a una voluntat política d’estudiar quines reformes es poden introduir per “enfortir” el cos policial, en paraules de la portaveu de Junts, Elsa Artadi. Per part dels republicans, la portaveu, Marta Vilalta, assenyalava que el que s’havia acordat són “línies de treball” per arribar a acordar propostes, unes línies que passarien pel que la CUP ja va posar sobre la taula divendres passat, la creació d’un grup de juristes per estudiar els nous canvis.
Artadi considera que un debat sobre reformes de l’ordre públic no es pot abordar “en calent” i va reclamar traslladar el debat al Parlament a partir d’un “acord majoritari tan ampli com sigui possible” entre tots els grups. La portaveu republicana avalava la reforma del model d’ordre públic per “garantir drets” i per combatre “abusos”. Les demandes de la CUP estan relacionades amb l’ús de bales de foam, el paper de les brigades antidisturbis per facilitar els desnonaments, i l’actuació de la Generalitat com a acusació en judicis contra els moviments socials.
L’actuació policial de fa dues setmanes en les protestes al carrer, que va provocar que una jove de 19 anys perdés un ull a causa d’un projectil de foam, va sacsejar l’opinió pública i els partits es van avenir a introduir canvis alhora que criticaven l’actuació policial. La resposta dels sindicats dels Mossos va sacsejar el debat i els responsables polítics van rebaixar el to fins que diumenge es van tornar a encendre totes les alarmes quan en les protestes es va calar foc a una furgoneta de la Guàrdia Urbana. “Tots ens hem instat a treballar-hi; són elements que cal mirar bé”, de manera “seriosa” i amb “tranquil·litat” en comissió parlamentària i al marge de les negociacions per formar govern, va dir Artadi.
El que sí que ha de formar part de les negociacions, a parer de Junts, és la creació d’un protocol o un “marc d’actuació unitari” davant la repressió contra el Parlament i com a resposta a la recent querella de la fiscalia contra membres de la mesa de la cambra. En roda de premsa, Artadi va defensar que cal un pacte previ perquè el Parlament deixi de ser “submís” i fer un front comú per “blindar-lo”.
La portaveu de Junts reconeixia que la resposta a la repressió des del Parlament ha estat en aquesta última legislatura una “font d’estrès” dins de l’independentisme. Davant d’aquesta situació, aposta per “aprendre de les lliçons”. De moment, damunt la taula de negociació hi ha la proposta de Junts d’aprovar en la primera sessió de la legislatura, i un cop constituït el Parlament, una declaració política que refermi la sobirania del Parlament, defensi l’exercici del dret d’autodeterminació i reclami l’amnistia de tots els represaliats.
Els partits continuen negociant durant aquesta setmana amb el dia 12 de març com a horitzó, data en què s’acaba el termini per constituir la cambra catalana.