Sánchez oposa al rei emèrit l’“exemplaritat” de Felip VI
Admet sentir-se “incòmode” amb les irregularitats fiscals de Joan Carles però descarta un judici a la monarquia
ERC, JxC, CUP, PDeCAT, Bildu i BNG registren peticions de compareixences al Congrés
Pedro Sánchez va explicar ahir que comparteix el mateix rebuig que la majoria d’espanyols davant les conductes “incíviques” del rei emèrit, de qui dijous es va saber una segona regularització a Hisenda de més de 4 milions d’euros per rendes no declarades en diversos exercicis que sumen més de 8 milions de pagaments en espècie.
El president del govern espanyol va assegurar sentir “pertorbació i incomoditat” per aquestes notícies sobre l’anterior cap de l’Estat, al qual va contraposar l’“exemplaritat” del seu fill, Felip VI.
“Amb la mateixa rotunditat dic que la casa reial actual ha marcat un abans i un després sobre transparència i el bon ús dels recursos públics.” “No es jutja una institució [...] sinó el comportament d’una persona”, va insistir. “Això és important recordar-ho.” Sobre si l’ Agència Tributària hauria d’haver obert un expedient sancionador a Joan Carles I, Sánchez es va escudar en la independència d’Hisenda. La vicepresidenta primera del govern, Carmen Calvo, va anar un pas més enllà en assegurar que la regularització fiscal a què s’ha acollit l’emèrit és una mostra que Espanya “és una democràcia amb un estat de dret rigorós”. Segons va informar en un comunicat l’advocat del rei emèrit, Javier Sánchez-Junco, la regularització ja ha estat satisfeta i inclou interessos de demora i recàrrecs.
Per la seva banda, ERC, JxCat, CUP, PDeCAT, Bildu i BNG van registrar conjuntament ahir diverses sol·licituds de compareixença al Congrés amb relació al cas. Concretament, demanen que donin explicacions en comissió la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero; el cap de la fiscalia especial contra la anticorrupció, Alejandro Luzón, i el director general de l’Agència Tributària, Jesús Gascón. Volen saber en quines circumstàncies i en quins termes s’ha produït la “regularització opaca de dubtosa procedència”.
Expedient sancionador
JxCat, a més, ha presentat una bateria de preguntes parlamentàries sobre aquesta qüestió. Volen saber si el govern té coneixement que la fiscalia vulgui actuar d’ofici contra el rei emèrit davant la nova regularització; per quina raó l’Agència Tributària no ha obert un expedient contra Joan Carles I; si el govern espanyol donarà ordres perquè se li obri un expedient, i si continuen pensant que no és necessari ni convenient que es creï una comissió d’investigació al Congrés per aclarir-ho, entre altres qüestions.