Política

Brasil

Atac al medi ambient

L’Amazònia, en venda a Facebook

La BBC revela que àmplies zones de terres protegides del Brasil es poden comprar a través de la xarxa social

Els negociants s’apropien de territoris indígenes perquè se senten impunes amb el govern de Bolsonaro

Diverses àrees protegides de les selves amazòniques del Brasil s’estan venent de manera il·legal a través de la xarxa social Facebook, segons va revelar ahir la cadena britànica BBC. Les transaccions il·legals d’àmplies zones, com ara boscos nacionals protegits i terres reservades a la població indígena, es publiciten al Marketplace, el servei d’anuncis classificats que ofereix la xarxa social.

Algunes d’aquestes àrees, segons ha explicat la BBC després de dur a terme una investigació, són tan grans que arriben a abastar l’extensió d’un miler de camps de futbol junts.

Facebook ha mostrat la seva disposició a col·laborar amb les autoritats locals, tot i que ha aclarit que no adoptarà mesures unilaterals per frenar el comerç en línia a la seva plataforma. Segons la BBC, el líder d’una de les comunitats indígenes afectades ha exigit a la multinacional californiana que emprengui accions urgents per aturar la situació.

La responsable de Kanindé, una organització per a la defensa del medi ambient, Ivaneide Bandeira, va explicar al canal britànic que “els invasors de les terres se senten amb prou força perquè no els avergonyeixi recórrer a Facebook per tramitar contractes de terres il·legals”. Qualsevol pot trobar fotos de les terres “en venda” introduint a la plataforma termes com “boscos” i fent clic en el localitzador dels estats de l’Amazònia brasilera. Molts d’aquests venedors admeten obertament, a més, que no posseeixen un certificat legal que provi que són els amos de les terres.

Un d’aquests venedors il·legals, Fabricio Guimarães –gravat amb una càmera oculta–, va admetre que “no hi ha risc que es faci una inspecció aquí”, mentre caminava per una zona que ha cremat i per la qual ha triplicat el preu de sortida inicial fins a fixar-lo en 35.000 dòlars (uns 28.686 euros). Guimarães és un exemple de persona sense cap vincle amb el sector de l’agricultura (és un home de classe mitjana que treballa en una ciutat), però ha vist en les terres de l’Amazònia una bona oportunitat d’inversió.

La major part d’anuncis procedeixen de Rondônia, segons la BBC, que també denuncia l’existència de persones que s’apropien il·legalment de les terres dels indígenes i pressionen els polítics perquè els ajudin a legalitzar-ne la possessió.

Preguntat per la cadena britànica, el ministre de Medi Ambient del Brasil, Ricardo Salles, va afirmar que el govern del president Jair Bolsonaro “sempre ha deixat clar que manté una tolerància zero davant qualsevol delicte, inclosos els mediambientals”. El govern, però, ha retallat un 40% el pressupost de l’agència federal que s’encarrega de les inspeccions de la regulació de la desforestació.

Facebook, per part seva, sosté que intentar deduir quines vendes són il·legals seria una tasca massa complexa per dur-la a terme en solitari i creu que haurien d’ocupar-se’n les autoritats pertinents.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.