Política

Puigdemont: “La batalla no s’acaba a l’eurocambra”

L’expresident assumeix que perdrà la immunitat però reclama als eurodiputats que no cedeixin a “la pressió espanyola”

Els de JxCat ja estudien demanar mesures cautelars als tribunals de la UE

El líder de JxCat, Carles Puigdemont, dona per fet que perdrà la immunitat europarlamentària i ja es prepara per entomar la tercera euroordre amb l’arribada de la primavera. “La batalla no s’acaba a l’eurocambra”, assegurava ahir conscient que difícilment convencerà una majoria del Parlament Europeu, controlat per populars, liberals i socialistes.

Tant ell com els també eurodiputats de Junts Toni Comín i Clara Ponsatí intentaran, això sí, no perdre per golejada. Un escenari que veuen més possible tenint en compte que el Comitè d’Afers Jurídics va proposar la retirada de la protecció parlamentària amb una majoria més ajustada del que s’esperava. “Era previsible, però no per això deixa de ser lamentable”, va dir ahir Puigdemont.

Amb 15 vots a favor, 8 en contra i 2 abstencions, la posició del comitè va revelar algunes esquerdes en els grups parlamentaris on s’integren el PP, el PSOE, Ciutadans i Vox. Si bé no ho veuen molt “esperançador”, tampoc es volen quedar de braços plegats sabent que poden esgarrapar alguns vots al bloc del centredreta i dels socialistes per evitar una majoria contundent favorable al suplicatori.

“El Parlament Europeu haurà de decidir si accepta la pressió espanyola i permet l’empresonament de dissidents polítics”, avisava ahir Puigdemont iniciant una breu campanya dirigida a tots els eurodiputats, però que principalment apel·la als grups que comparteixen família política amb els “constitucionalistes”.

Per incitar-los a qüestionar els seus companys espanyols, Puigdemont va criticar la reacció “de satisfacció des del PSOE fins al feixisme de Vox” amb l’aprovació del suplicatori al Comitè d’Afers Jurídics: “El seu objectiu és que anem a la presó.”

A part de la roda de premsa d’ahir, clarament dirigida als mitjans europeus, els de JxCat no dedicaran gaires recursos per fer lobby a Brussel·les. Relegats al grup dels no inscrit, els tres eurodiputats diuen no tenir-los com a “minoria” que són a la cambra.

Batalla judicial

“No donem la batalla per perduda, però sabem comptar”, reconeixia ahir Puigdemont. L’eurodiputada Clara Ponsatí també va aportar realisme deixant clar que hi ha poc marge per a sorpreses: “No volem generar grans expectatives.”

Tenen assumida la derrota política a la cambra, però intentaran revertir-la judicialment a Luxemburg quan sigui definitiva. JxCat ja està estudiant reclamar mesures cautelars en la demanda contra l’eurocambra al Tribunal de Justícia de la Unió Europea per la gestió del suplicatori.

L’eurodiputat de JxCat Toni Comín va denunciar ahir “irregularitats” en el procediment, com ara “la manca d’imparcialitat” del president del Comitè d’Afers Jurídics, l’eurodiputat de Ciutadans, Adrián Vázquez, i del ponent del cas, l’ultraconservador búlgar, Angel Dzhambazki.

També va criticar la “sobrerepresentació espanyola” i que, segons ells, no s’hagi “traduït pràcticament res de la documentació” que van aportar. Segons el criteri establert pel mateix comitè des del 2019, no es tradueixen els “actes de procediment, els articles de premsa o qualsevol document no pertinent”. En tot cas, la decisió final recau sobre el ponent que ha de tenir en compte els costos de la traducció.

Amb tot, els exiliats es veuen aviat a les portes dels jutjats belgues i escocesos mentre continuen exercint com a eurodiputats. Puigdemont va assegurar ahir que estan “preparats” per batallar l’enèsim intent del Tribunal Suprem de jutjar-los en el cas de l’1-O.

De fet, aquesta vegada afronten l’euroordre molt més tranquils que en anteriors ocasions perquè compten amb el precedent del rebuig de Bèlgica a entregar l’exconseller Lluís Puig. “El que compta és el resultat final”, avisa Puigdemont a aquells que confien en el suplicatori per forçar l’extradició.

El Parlament Europeu haurà de decidir si permet l’empresonament de dissidents polítics
Carles Puigdemont
EURODIPUTAT

L’informe nega danys a l’activitat europarlamentària

L’informe del Parlament Europeu sobre el suplicatori assegura que no hi ha “evidències” que la causa de l’1-O “danyi l’activitat política” de Carles Puigdemont com a eurodiputat. “L’acusació clarament no té cap relació amb la posició de Carles Puigdemont com a membre del Parlament Europeu, sinó en la seva antiga posició com a president de la Generalitat”, recull el document elaborat pel ponent pel cas, Angel Dzhambazki, que es va fer públic ahir.

Fins ara protegit per la confidencialitat del procediment, el document recorda que Puigdemont és un dels implicats en la causa de l’1-O “amb l’única diferència que ell gaudeix d’immunitat com a membre del Parlament Europeu”. “Cal tenir en compte que Carles Puigdemont no és l’únic processat en el cas”, indica.

Com és habitual en aquest tipus d’informes, el text recorda que l’objectiu de la immunitat parlamentària és “protegir el Parlament i els seus membres de procediments legals en relació amb activitats en l’exercici de funcions parlamentàries”. Això no s’aplica a la causa del procés, segons el document del Comitè d’Afers Jurídics de l’eurocambra.

A més, l’informe que demana l’aixecament de la immunitat a Puigdemont assegura que la cambra no “té cap competència per qüestionar la jurisdicció” del Tribunal Suprem. Per això constata que és l’autoritat competent per demanar el suplicatori “d’acord amb la llei espanyola”, comunicada a l’eurocambra per l’Estat espanyol.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.