Política

ERC i JxCat pressionen la CUP perquè entri al govern

Junts, molesta perquè els cupaires aspirin a presidir el Parlament, hi està d’acord pel que fa a “desbordar el marc autonòmic”

Els partits, immersos de ple en el full de ruta, admeten que l’entesa va per llarg

Que les negociacions per formar govern seran complexes ja s’havia avisat, però ara que s’ha entrat en matèria és quan els partits s’hi estan trobant en la pràctica. El líder d’ERC al Parlament, i integrant de la seva comissió negociadora, Sergi Sabrià, admetia ahir a la SER que les converses de moment van “lentes”, i fins i tot augurava que fàcilment es poden allargar fins a la data límit per a la sessió constitutiva del Parlament, el 12 de març, però també les qualificava de “positives” i es mostrava convençut que s’arribarà a un acord que, tot i que ERC continua defensant que hi entrin els comuns, tot indica que serà només entre partits independentistes. “La predisposició de les parts és prou bona, tot i que costa una mica avançar”, resumia el republicà, que reconeixia que el que ho alenteix ara mateix és que hi ha “moltes peces” per encaixar perquè s’està buscant un acord per a un full de ruta unitari per continuar el procés. “Necessitem un consens estratègic des de fa temps, i potser ara no el podrem resoldre però intentarem avançar tant com puguem”, exposava, per la qual cosa avisava que l’entesa “trigarà”, tot i que es mostra confiat també perquè “queden dies”.

En tot cas, Sabrià insisteix a demanar als cupaires que “facin el pas que no han fet fins ara” i es decideixin a entrar al govern, un fet que ERC veuria clau per donar l’estabilitat desitjada a la legislatura. Sabrià fins i tot està disposat a “parlar de tot”, hi afegia, si en les converses la CUP planteja que vol la presidència del Parlament, una aspiració que ahir no amagava el diputat Carles Riera en aquest diari, i que la militància debat aquests dies a partir del document intern en què es planteja.

Això sí, a JxCat no ha agradat la posició de la CUP, perquè ja fa dies que reclamen que la presidència del Parlament els tocaria a ells. De fet, segons fonts citades ahir per l’agència ACN, internament ja fins i tot circulen almenys dos possibles candidats: l’actual vicepresident primer de la cambra, Josep Costa, o la portaveu del govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, un nom que en principi tindria més adeptes perquè també es considera que té un perfil més favorable a l’entesa amb ERC. Fins i tot en altres travesses, segons ha pogut saber El Punt Avui, també hi surt el nom de la candidata, Laura Borràs. En tot cas, les mateixes fonts celebren que la CUP es plantegi assumir ara responsabilitats institucionals, i s’han afegit a ERC en la pressió perquè accepti formar part d’un executiu a tres bandes, tot i que subratllen també que en les negociacions no parlen encara de càrrecs, sinó que ara pivoten sobre com s’aprofitarà la majoria independentista, i què es farà aquesta legislatura per fer avançar el procés.

Tot i que els contactes a totes bandes són diaris, Junts i la CUP es van reunir formalment per segon cop ahir al migdia, en una trobada que segons els primers va servir per “continuar treballant en un acord de legislatura”, mentre que els cupaires van concretar que s’havien instat a treballar “per una estratègia independentista que permeti desbordar el marc autonòmic durant la pròxima legislatura”, i també establir mesures per frenar l’augment de l’extrema dreta a les institucions i al carrer, amb el desenvolupament d’una línia conjunta de tots els grups per fer front a Vox, a més de vetllar per un Pacte Nacional Antifeixista. Ahir mateix, el PSC i els comuns van abordar una segona reunió i els socialistes van lliurar precisament un document per debatre amb la resta de grups propostes per barrar el pas a l’extrema dreta als càrrecs institucionals. A més, el PSC va proposar que la presidència de la mesa fos ocupada per una dona d’esquerres. Els dos grups continuaran negociant malgrat no tenir prou suports.

Ahir també, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, també apostava a RTVE per una entrada de la CUP al govern que li doni “més força i estabilitat”, si bé ho veu “complex” per les “contradiccions molt grans” del programa dels cupaires amb un executiu autonòmic. Una alternativa, segons ella, seria que la CUP assumís la presidència del Parlament, ja que “si alguna cosa té és que està disposada a desobeir”. Paluzie creu que cal edificar el govern sobre un full de ruta i una “nova base” de confiança entre partits, i va preguntar a ERC “quant temps” s’ha d’esperar per a un referèndum acordat i l’amnistia tenint en compte que l’Estat ho rebutja. L’ANC vol fer compatible el diàleg i preparar des de les institucions el pla B; és a dir, la independència “efectiva”.

Colau apel·la a ERC

Mentrestant, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va instar ahir ERC a “atrevir-se a assumir el que diuen en privat” i apostar per un acord “progressista” sense Junts. En declaracions a TVE, va defensar així un pacte entre ERC, els comuns i el PSC, tot i que “no necessàriament les tres forces han d’estar en un mateix govern”, sinó que alguns hi podrien donar suport des de fora, com passa al Congrés o a l’Ajuntament de Barcelona. En aquest cas, governen el PSC i els comuns amb acords amb ERC des de l’oposició, però Colau també veu “possible” a Catalunya un govern en minoria entre ERC i els comuns amb el suport extern del PSC. Colau va retreure a la CUP que continuï apostant per la via unilateral, que “està esgotada i no té majoria social”, i els va instar a “definir-se i participar d’una nova etapa”.

Discriminació positiva als Mossos d’Esquadra

La Diputació Permanent del Parlament va validar ahir el decret llei del govern que estableix que les dones que es presentin al procés d’accés al cos de Mossos tindran preferència al davant dels homes en cas d’empatar en puntuació. La Generalitat vol posar en marxa la mesura mentre no s’aprovi el pla d’igualtat de la policia catalana, ja que les dones “representen només un 21%” d’agents, va dir el conseller d’Interior en funcions, Miquel Sàmper. Segons ell, amb l’accés de noves agents “s’incorporarà talent” perquè “les dones tenen més formació acadèmica”. El decret va rebre el vot favorable de JxCat, ERC, Cs i la CUP, mentre que ECP i el PP hi van votar en contra i el PSC es va abstenir. La majoria de grups va coincidir que cal implementar mesures perquè les dones guanyin pes a la policia, però els comuns i els cupaires van considerar el decret insuficient. Ahir també es van modificar aspectes del règim jurídic de les entitats esportives catalanes per activar el vot per correu i el vot electrònic per escollir les juntes directives i les presidències dels clubs. La nova norma es va impulsar arran de les eleccions del Barça, que va reclamar mecanismes que garantissin la participació dels socis en un context de pandèmia. L’oposició es va abstenir i va criticar que el retoc s’hagi fet ad hoc.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.