La UE sancionarà Rússia per haver vulnerat els drets de l’opositor Navalni
Brussel·les espera aprovar aviat la llista de personalitats russes afectades
Borrell diu que té el suport dels socis tot i el fiasco del seu viatge a Moscou
La Unió Europea (UE) imposarà noves sancions a Rússia per haver vulnerat els drets humans de l’opositor rus Aleksei Navalni. Tal com havia amenaçat de fer després de l’humiliant viatge del cap diplomàtic comunitari Josep Borrell a Moscou, el club europeu eleva el to i certifica el deteriorament de les relacions amb el Kremlin.
La mala maror existeix des de l’annexió de Crimea el 2014, però aquest últim any ha empitjorat significativament per l’enverinament descarat de Nalvalni. Davant l’actitud més hostil del règim de Vladímir Putin, que veu l’opositor empresonat com una amenaça existencial, el bloc europeu va intentar demostrar ahir la seva unitat i força amb una nova ronda de sancions.
Després d’una llarga i intensa discussió, els ministres d’Afers Estrangers de la UE van arribar a un principi d’acord per activar per primera vegada el nou mecanisme europeu que permet sancionar un país tercer per haver violat els drets humans. El conillet d’índies serà Rússia, tot i que no descarten engegar represàlies similars en altres parts del món.
Brussel·les ja ha començat a treballar en la llista de sancions, però encara no té clar quines personalitats russes resultaran afectades.
Dividits per l’estratègia
Leonid Vólkov, cap de gabinet de Navalni, va demanar ahir als europeus que s’incloguin oligarques russos a Europa per augmentar la pressió. “Necessitem que Europa comenci a parlar a Putin des d’una posició de força i comenci a seguir els diners dels seus amics a Europa”, va exigir.
Tanmateix, Borrell va replicar que només inclouran aquelles persones que estiguin “directament relacionades” amb la detenció, sentència i enverinament de Navalni perquè no poden castigar sense proves clares. “Ens arrisquem a una demanda als tribunals”, va remarcar, tot calculant enllestir la llista d’aquí a una setmana a tot estirar.
Més enllà de les sancions, el bloc europeu encara té pendent una assignatura important: revisar estratègicament la seva política exterior cap a Rússia. Segons Borrell, els ministres d’Afers Estrangers ja tenien prou feina ahir discutint les sancions, entre altres problemes internacionals, com ara l’Iran o Birmània, i deixaran per més endavant el debat de fons. No tenen molt marge de temps si volen preparar una posició sòlida aviat. Els líders europeus s’han donat cita a finals de març per analitzar el deteriorament dels vincles amb el Kremlin, però per ara no hi ha una idea clara del que es vol fer. Malgrat les sancions selectives, el bloc continua dividit entre els que demanen més severitat contra Putin, com els de l’est i els bàltics, i els que prefereixen mantenir vies de diàleg obertes, principalment París i Berlín.
El dit a la llaga
Del que sí que van tenir temps de parlar els ministres ahir va ser del fracassat viatge de Borrell a Moscou. Tot i les peticions de dimissió de més de 50 eurodiputats, ningú el va criticar per la lamentable roda de premsa amb el rus Serguei Lavrov, segons va explicar el mateix Borrell. “Tothom m’ha donat suport”, va assegurar.
Amb tot, Rússia continua explotant les debilitats del català i ahir va tornar a posar el dit a la llaga. “Els intents de Borrell d’alliçonar Rússia es deuen veure particularment apropiats des dels carrers de Barcelona”, va ironitzar.