Societat
NATI MADRENYS CABALLÉ
MONJA BENEDICTINA A MONESTIR DE SANT DANIEL
“Una visita a Montserrat em va motivar a ser religiosa”
Va entrar al monestir el 1943. Ara, amb cent anys acabats de fer, se sent satisfeta del treball que ha fet i ens recorda alguns moments de la seva vida
Nati Madrenys Caballé va néixer a Sils, l’11 de febrer del 1921 i va entrar al convent de monges benedictí de Sant Daniel el 1943. Ha fet cent anys d’una vida entregada a Déu i, també cal dir-ho, a la feina. Meravella la seva vitalitat. Una mostra d’això és que, tot i caminar només amb l’ajuda d’un bastó, quan fem la fotografia per a aquesta entrevista al claustre, d’un salt tota sola i amb una agilitat que sorprèn, seu a la pedra.
Què recorda de la seva infància?
La vida al mas de can Domènech, a Sils, on la meva família eren els masoveres i on vaig tenir una infantessa molt feliç. A can Domènech treballàvem molt, però no era un lloc d’aquests de treballar sempre.
Què la va portar a fer-se religiosa?
Em penso que va ser perquè aquestes coses venen de molt amunt, arran d’una visita que vam fer al monestir de Montserrat. Hi vam estar uns dies i em agradar molt aquella vida. Em va agradar la vida al monestir, el cant dels monjos. Sap? Tenia pretendents i em podia haver casat. Però vaig parlar amb el rector del que sentia i em passava. A can Domènech ens deixaven escollir amb seny. Jo era la pubilla, però al darrere meu venien tres nois.
Abans d’entrar al convent, què va fer?
Treballar a can Domènech, aprendre a cosir i anar a l’escola. Allí vam tenir la sort de trobar-hi una professora molt i molt bona que ens va ensenyar mot bé el català sense fer cap falta.
És una enamorada de la lectura?
M’ha agradat molt llegir. He llegit molt i he escrit poesia. Ara, quan miro les poesies que he escrit, em pregunto: “Com he pogut ser jo qui les ha escrit?”
Quina era la seva feina al convent?
Cosia. Miri, això que porto és fet meu! Treballàvem fent els ornaments de les casulles que porten els clergues per a la celebració de l’eucaristia. Teníem molta feina. Treballàvem per a una empresa de Barcelona i els nostres treballs es repartien per tot Europa.
Leave a comment
Sign in.
Sign in if you are already a verified reader.
I want to become verified reader.
To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.