Navalni perd el recurs i anirà a la presó tot i les pressions internacionals
Un tribunal de Moscou confirma la sentència condemnatòria i l’opositor al Kremlin romandrà empresonat fins al 2023
Podria ser enviat a un camp de treball
Rússia ha assumit que en la reunió de ministres d’Afers Estrangers de la UE de demà li imposaran noves sancions i ha ignorat les peticions europees d’excarceració del líder opositor Aleksei Navalni, que romandrà a la presó fins al 2023. Un tribunal de Moscou va rebutjar ahir al matí l’apel·lació a la sentència i va confirmar la pena de presó per al principal adversari al president rus, Vladímir Putin. Un petit alleugeriment. El jutge Dimitri Balatxov va reduir en sis setmanes la condemna de tres anys i mig de presó en descomptar el temps viscut d’arrest domiciliari, de manera que l’advocat i activista anticorrupció haurà d’expiar una pena de poc més de dos anys i vuit mesos de presó.
Navalni va ser empresonat el mes passat quan va tornar al seu país després de romandre uns mesos a Alemanya per recuperar-se d’un enverinament que gairebé va posar fi a la seva vida i del qual acusa el Kremlin. Al seu retorn a Rússia, l’opositor al Kremlin va ser detingut i la justícia russa va transformar una sentència per frau del 2014 i que podia complir en llibertat en una pena a presó, sota l’excusa que l’activista va violar la llibertat condicional en viatjar a Alemanya. Aquesta és la primera pena de presó de llarga durada confirmada contra Navalni després d’una apel·lació en la dotzena de casos judicials que té pendents al país.
Present a la vista, Navalni, amb un rostre somrient, va rebutjar la condemna i va assegurar que la seva intenció, en viatjar a Alemanya, no era escapolir-se de les autoritats russes, a les quals va advertir del seu retorn al país. “Vaig comprar un bitllet i vaig dir a tothom que tornava a casa. Això és absurd”, va indicar al jutge.
“Fam i set de justícia”
El fiscal va respondre que el líder opositor s’havia saltat “obertament” la llei i que es comportava com si estigués per sobre de les normes. “El nostre país es recolza en la injustícia”, va dir Navalni en escoltar la sentència, abans de citar la Bíblia: “Benaventurats aquells que tenen fam i set de justícia perquè seran saciats.” L’activista va instar els russos a actuar i a convertir el país en un lloc millor: “Rússia no hauria de ser només lliure, hauria de ser feliç.”
Uliana Solopova, portaveu del Palau de Justícia de Moscou, va assegurar ahir a una agència de notícies que els serveis penitenciaris podran transferir el líder opositor a algun dels nombrosos camps de treball de Rússia si la seva condemna era confirmada. Herència de la Unió Soviètica, la majoria de penes de presó a Rússia s’efectuen en camps de treball penitenciaris situats sovint lluny de tot. El treball dels detinguts, habitualment en tallers de costura o de fabricació de mobles, és obligatori.
A la tarda, Navalni va tornar a comparèixer davant del mateix tribunal, però davant d’un altre jutge, per un cas de difamació contra un veterà de la Segona Guerra Mundial, pel qual la fiscalia va demanar una multa de 950.000 rubles (uns 10.600 euros).