La defensa de Trump sosté que el judici es mou per l’odi
Acusa els fiscals de “manipular proves” i d’hipocresia sobre la llibertat d’expressió
Tot indica que el Senat votarà avui si es declara culpable o s’exonera l’expresident d’incitació a la insurrecció
L’estratègia dels advocats de Donald Trump en la seva defensa en el judici d’impeachment es va centrar en només un aspecte: intentar presentar el procés com un episodi més de la “hipocresia” dels demòcrates contra l’expresident, un pas més en la persecució política que fins i tot posa en dubte la llibertat d’expressió de l’exmandatari, empesos per “l’odi” que li tenen. Els defensors de Trump no van gastar ni tres hores de les setze que tenien reservades. Una velocitat inèdita que, d’altra banda, demostra que el procés està pràcticament sentenciat des d’abans de començar, i que qualsevol cosa que es digués no tindria cap efecte en els senadors que han de fer de jurat.
Els advocats, en un argumentari amb retòrica plenament trumpista, extremament repetitiu i carregat de terminologia judicial i sense gaire substància per defensar les acusacions, van culpar els demòcrates de “manipular proves” i treure-les de context per culpar Trump. Irònicament, minuts després, els advocats van emetre un vídeo ple de talls i imatges fora de context en què es veia com demòcrates i activistes repetien la paraula lluita; l’objectiu: diluir-ne la importància dient que és d’ús comú i que no té prou força per ser instigadora de la violència del Congrés.
La insistència en aquest punt va ser incessant: les imatges amb gent dient lluita van superar els 11 minuts, paraula repetida més de 200 vegades sense aturador, prova de la suposada “hipocresia” d’uns demòcrates que van centrar part del seu argumentari a defensar que el fet que Trump digués lluiteu als seus seguidors minuts abans de l’assalt va ser clau per a l’intent d’insurrecció. Poc després, els advocats barrejaven discursos polítics amb imatges d’episodis violents de les protestes antiracistes de l’estiu passat.
“Els demòcrates odien Trump”, va concloure l’advocat Michael van der Veen, recordant que van “utilitzar el mateix llenguatge” (en altres contextos) contra ell i el que representava el moviment polític trumpista. Tot, per intentar inocular la idea que Trump no va “incitar” a la violència el 6 de gener i que, per tant, cal que sigui exonerat.
L’efectivitat del pla es preveu que es posi de manifest avui, quan s’espera que el judici exprés acabi a última hora de la nit amb la votació per decidir si és culpable o si, per segona vegada en un any, surt indemne d’un judici polític al Congrés. Tot i que va prometre que no entraria a comentar el tema ni en faria un seguiment, el president Joe Biden no es va estar d’expressar la seva “ansietat” per veure què fan els seus “amics republicans” i si “s’aixequen” contra el seu predecessor en el càrrec.
LA FRASE
Biden vol tancar Guantánamo
Víctor SanchoJoe Biden vol recuperar una de les promeses incomplertes més cèlebres de Barack Obama: el tancament de la presó de Guantánamo. Una portaveu de la Casa Blanca va confirmar a Reuters que l’administració nord-americana està revisant la situació del polèmic penal, obert fa dues dècades i on encara hi ha uns 40 presoners sense acusació formal ni judici. Les previsions d’èxit són escasses, però serveix com un altre missatge per trencar amb el seu predecessor. La tasca està en una fase molt inicial, i un decret en aquest sentit encara podria trigar setmanes.
Biden també està intentant reformular les polítiques més controvertides de Trump, i ahir el seu govern va anunciar el primer pas per restablir el sistema d’asil: a partir de la setmana vinent, readmetrà els immigrants que van ser expulsats i obligats a esperar el seu torn per demanar asil en camps de refugiats en territori mexicà.