La JEC aprova la mobilitat dels suplents
Valida que vagin a un “col·legi proper” sense especificar
Una jutgessa eximeix una suplent per motius de salut
La Junta Electoral Central (JEC) ha descartat que les meses electorals del 14-F es puguin constituir amb persones voluntàries, com havien plantejat alguns ajuntaments i juntes locals si no es pot formar amb els titulars i els dos suplents escollits. L’àrbitre electoral sí que aprova que els suplents puguin substituir altres meses del mateix col·legi o “d’un col·legi proper”, sense precisar si ha de ser al mateix municipi o no. La consulta la va fer la junta electoral de Tarragona.
La JEC, tal com preveu la llei, recorda als responsables de la constitució de les meses que també poden escollir els primers electors que arribin per votar, tot i que els precisa que tinguin en compte la seva edat i la seva salut, ja que a primera hora la Generalitat ha recomanat que vagi a votar la gent gran i més vulnerable a la Covid-19. La JEC també permet, com demanava la Generalitat, que la votació es pugui fer a l’aire lliure sempre que sigui en el recinte electoral, “no a la via pública”. Si a les 10 del matí no es pot constituir la mesa s’ha d’ajornar fins a dos dies la votació.
La xifra d’excuses presentades a les juntes per no ser membres de les meses continua creixent. Segons informava ahir el TSJC, almenys 30.631 persones han demanat no ser presidents o vocals, una xifra que representa un 37% del total de 82.000 escollits per sorteig. Precisament, la titular del jutjat contenciós administratiu 7 de Barcelona ha eximit d’acudir a la constitució de les meses del 14-F una suplent d’una vocal que va adduir problemes de salut (no han transcendit), malgrat que la junta electoral de zona havia rebutjat les seves al·legacions. La magistrada accepta les mesures cautelaríssimes sol·licitades per la dona i obliga la junta de Barcelona a rellevar-la.
LA XIFRA
El vot per correu sense certificat censal serà nul
El vot per correu ha estat una de les fórmules que ha trobat la ciutadania per poder votar però arriscant menys la seva salut en aquesta situació de pandèmia. D’aquí que, amb un augment espectacular, prop de 285.000 electors han demanat poder votar d’aquesta manera. Alguns partits, però, han detectat que la inexperiència en aquesta manera d’exercir el sufragi ha pogut induir a errors. El vot s’ha d’introduir dins del sobre rebut però aquest, alhora, s’ha de ficar dins d’un altre sobre que va adreçat al president de la taula i, en aquest segon, també s’hi ha de posar el certificat censal rebut a casa amb tota la documentació.
Ahir, la Junta Electoral Central (JEC) va resoldre, a instàncies d’ERC, que demanava que el vot fos vàlid encara que el ciutadà s’hagi descuidat el certificat censal, que no, que aquests vots seran considerats nuls a tots els efectes. La JEC considera en la seva resolució que, tot i admetre “la complexitat del sistema”, el certificat del cens és l’única manera de poder contrastar que el vot emès ho ha estat efectivament per la persona que el va sol·licitar.