Societat

Més de la meitat de les empreses que van aprovar un ERTO ja han recuperat tots els seus treballadors

Dues de cada tres empreses encara estan afectades per la covid-19 a tancament del 2020, segons l’Idescat

Més de la meitat de les empreses de Catalunya que van aprovar un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) a causa de la covid-19 ja han recuperat tots els seus treballadors. Segons les dades publicades aquest dimecres per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), el 56,2% dels establiments que van signar un ERTO ja tornaven a disposar de tota la plantilla el quart trimestre de 2020, mentre que el 21,1% va recuperar més del 50% dels seus empleats. Per altra banda, un 15,4% va recuperar menys de la meitat dels treballadors, i un 7,2% encara no n’ha recuperat cap. Malgrat la revifada en l’ocupació, dues de cada tres empreses reconeixen que la pandèmia encara provoca greus afectacions sobre el seu negoci.

Per sectors, destaca l’elevat grau d’afectació a l’hostaleria, que arriba al 95,4% dels establiments. A diferència de la resta d’activitats, l’hostaleria és l’única que no aconsegueix millorar les perspectives respecte al segon trimestre, coincidint amb l’estat d’alarma. Al comerç, gairebé un 70% dels establiments reconeixen que la pandèmia els segueix afectant –durant el segon trimestre el percentatge era superior al 80%-, mentre que a la indústria el grau d’afectació és del 59%, menys de vint punts per sota els nivells del segon trimestre.

Tot i que el grau d’afectació de la pandèmia ha anat disminuint progressivament en gairebé tots els sectors, la caiguda de la facturació s’ha mantingut. Durant el quart trimestre de 2020, el nivell de vendes de les empreses catalanes va ser un 35% inferior en comparació al mateix període de l’exercici anterior. En el cas de l’hostaleria, la caiguda mitjana dels ingressos va ser del 67,5%, seguida de la resta de serveis (-34,9%), la construcció (-32,5%), el comerç (-29,1%) i la indústria (-25,8%).

Entre els establiments de Catalunya que han vist caure la seva facturació –al voltant d’un 80%-, gairebé la meitat no preveu recuperar els ingressos abans d’un any. En paral·lel, el percentatge d’establiments que veuen difícil recuperar els seus nivells habituals de facturació o ho veuen impossible és de l’11,2%.

Esade preveu que el nombre de treballadors en ERTO es mantingui almenys fins a finals del primer semestre

La institució estima que entre 600.000 i 800.000 persones seguiran afectades per un expedient a tot l’Estat
ACN

Esade preveu que el nombre de treballadors afectats per un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) es mantindrà almenys fins a finals d’aquest primer semestre. Segons l’‘Informe Econòmic i Financer’ presentat aquest dimecres, la institució estima que entre 600.000 i 800.000 persones seguiran en ERTO a tot l’Estat, una forquilla que no varia respecte a les xifres actuals.

Segons dades del govern espanyol, l’Estat va tancar 2020 amb unes 780.000 persones en ERTO, tan sols un 5% menys respecte al tercer trimestre. En aquest sentit, l’informe subratlla que el manteniment d’aquests llocs de treball comportarà una despesa “no contemplada” i defensa que els ERTO no poden ser una mesura que s’estengui “indefinidament”.

Si bé defensa que han resultat “imprescindibles” per fer front a la desocupació, Esade afegeix que “en un moment o altre” s’haurà de dur a terme la “reassignació” d’una part dels treballadors en ERTO cap a altres sectors amb més activitat i creació d’ocupació.

Per altra banda, l’informe preveu un creixement de l’economia espanyola del 5,9% pel 2021, un dels més elevats de la zona euro, però inferior a l’estimació del govern espanyol (+7,2%). L’estudi, a més, també recorda que l’Estat ha sigut una de les economies més castigades per la crisi de la Covid-19, amb una caiguda del PIB de l’11,1% en termes interanuals. Malgrat el fort creixement que es preveu, Esade alerta que la recuperació a l’Estat serà “més complexa” respecte a altres economies per una “excessiva” dependència del sector serveis, així com un elevat nombre de petites empreses amb dificultats i la forta incidència que ha tingut la pandèmia al territori.

En paral·lel, l’estudi apunta al “repte” que suposarà el repartiment dels fons ‘Next Generation EU’ i defensa la necessitat d’una “planificació fiscal a mitjà termini” per poder gestionar-les de forma adequada. “És necessari reduir el deute i tenir marge per poder implementar altres polítiques econòmiques que seran necessàries per al futur”, apunta l’informe.

En relació amb aquest darrer punt, Esade celebra que el Banc Central Europeu hagi activat la clàusula que permet un increment del dèficit públic, però també recorda que les noves polítiques fiscals poden comprometre la recuperació de l’economia a mitjà i llarg termini. De car a 2021, la institució calcula que el dèficit públic a l’Estat serà del 5,9%.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.