Comença el segon judici a Trump amb resultat segur
L’expresident esquivarà ser condemnat pel seu paper en la “incitació a la insurrecció” que va dur a l’assalt al Congrés
La defensa insisteix que el procés és inconstitucional i un “teatre polític”
Per segona vegada, Donald Trump s’asseurà al banc dels acusats del Senat i, també per segona vegada, el resultat és conegut i segur: l’exoneració. Qualsevol cosa diferent seria una sorpresa majúscula per a un procés que posarà a debat el paper de Trump en l’assalt al Congrés de fa un mes i escaig per turbes trumpistes.
És un fet històric que un president sigui sotmès a un impeachment dues vegades. Avui el Senat nord-americà, igual que l’any passat amb l’abús de poder i obstrucció del cas d’Ucraïna, es convertirà en un tribunal, i els senadors seran el jurat popular que ha de decidir si condemna o no Trump per l’acusació d’“incitació a la insurrecció” impulsada i aprovada per la majoria demòcrata de la Cambra de Representants.
Ara mateix no hi ha cap horitzó en què es vegi un Trump condemnat per les seves accions. El resultat “no està en dubte”, va dir el senador republicà Lindsey Graham, aliat de Trump: els comptes no els surten, als demòcrates, per condemnar l’expresident, ja que necessiten que 17 senadors conservadors s’alineïn amb ells per arribar a la majoria necessària.
Ahir, els advocats de Trump van presentar l’últim document previ amb l’argumentari de la defensa. Un pla que ja se sabia i que no va sorprendre ningú: insisteixen que el procés és inconstitucional, ja que es posa a judici una figura que ja no té cap càrrec públic. A banda, també assenyalen que tot forma part de la mateixa cacera de bruixes dels demòcrates en què Trump tant va insistir quan era president i que sembla que no vol deixar anar. Els advocats diuen que aquest segon impeachment no és altra cosa que un “teatre polític” orquestrat pels demòcrates.
A l’agenda del dia de l’obertura del procés hi ha bàsicament l’aprovació del funcionament de com anirà tot plegat. A última hora encara quedaven alguns serrells, però tot indica que serà un procés exprés en què és possible que no hi hagi testimonis. Fa uns dies els demòcrates van demanar a Trump que testifiqués sota jurament, cosa que l’expresident va descartar immediatament. Una altra vegada, com ja va passar fa una setmana, està previst que els senadors votin sobre la inconstitucionalitat del procés. Llavors, només cinc republicans van unir-se als demòcrates en la defensa del judici: suficient per tirar endavant l’impeachment, insuficient per donar alguna esperança als qui volen que Trump sigui condemnat.
No serà fins demà quan començarà el judici: acusació i defensa tindran fins a 16 hores per presentar el seu argumentari a favor i en contra de condemnar l’expresident pel seu paper en la insurrecció.
LA XIFRA
Compromís amb els drets humans
En un nou pas per revertir la situació heretada, el govern de Joe Biden va anunciar ahir que recupera la presència al Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, un òrgan al qual tornarà com a membre “observador” però amb la intenció de formar-ne part de ple dret en un futur. No obstant això, el secretari d’estat nord-americà, Antony Blinken, va posar de manifest la necessitat que el Consell reformuli “la seva agenda, membres i objectius”, incloent-hi el “desproporcionat enfocament” envers Israel, una de les raons que van dur Trump a retirar-se de l’òrgan el juny del 2018. Per Blinken, l’única manera de revisar les “deficiències” del Consell és que “els EUA s’asseguin a la taula i utilitzar tot el pes del lideratge diplomàtic”. Per Washington, formar part del diàleg multilateral és central en l’aproximació que vol imposar la nova administració, trencant la política exterior del mandat de Trump.