Economia

El Sabadell immola guanys per fer calaix

El resultat net es queda en 2 milions el 2020, un 99,7% menys

Reserva 2.275 milions per la crisi i la reestructuració

El Banc Sabadell va presentar ahir uns resultats del 2020 en línia amb l’excepcionalitat de l’exercici: només 2 milions de guanys, un 99,7% menys que fa un any. L’entitat ha decidit aplicar la “prudència”, en paraules del seu president, Josep Oliu, fent provisions extraordinàries “per cobrir eventuals incidències i per establir les bases d’un futur encara incert però amb besllums al final del túnel”, segons el mateix Oliu. La pandèmia, les restriccions i l’afectació sobre la clientela del banc, especialment empreses i professionals, així com el pla de reestructuració i de reducció de costos que el grup té en marxa, han fet que el Sabadell destini fins a 2.275 milions a provisions. Segons Oliu, aquest serà un any de “reflexió estratègica”, en què el Sabadell també replantejarà la seva governança. D’entrada, per l’anunciada jubilació de l’històric conseller delegat, Jaume Guardiola, que serà substituït per César González Bueno, un executiu amb llarga trajectòria al sector que ja formava part de l’equip del banc, concretament a la filial britànica TSB. Coincidint amb aquest relleu, el Sabadell també canvia de director financer i fitxa Leopoldo Alvear, provinent de Bankia, per ocupar el càrrec de Tomàs Varela, que feia tres dècades que estava vinculat a l’entitat.

Finalment, en la pròxima junta d’accionistes s’establirà el caràcter no executiu del president. Oliu, però, va descartar que aquesta decisió respongui a la imminència de la seva fi de mandat, el 2022, ni amb una jubilació programada, sinó que ho va atribuir a les recomanacions de l’EBA, l’autoritat bancària europea.

Per la seva banda, Jaume Guardiola, que va aprofitar per acomiadar-se en la que serà l’última presentació al Sabadell, va assenyalar entre els aspectes clau de l’exercici el creixement del negoci bancari i la reducció de costos. Tot i que la reestructuració, que en paraules de Guardiola, “s’ha fet ràpid i negociada”, han costat 314 milions, aquest sanejament permetrà estalvis de 141 milions anuals.

LA FRASE

Aquest serà un any de reflexió estratègica per estudiar com serà el sector bancari en el futur
Josep Oliu
president del banc sabadell

Sense operacions corporatives a l’horitzó

“El BBVA és un tema que pertany al passat.” Amb aquesta frase lapidària definia Josep Oliu el trencament de negociacions amb el gegant bancari espanyol, amb el qual no es va poder consumar una fusió que gairebé es donava per feta. De moment, l’entitat, que s’esforça per sanejar el balanç, no vol sentir a parlar de noves operacions, per bé que per alguns analistes aquesta espolsada de personal (més de 1.800 persones) la fa atractiva com a mostra d’eficiència en cas que alguna entitat la vulgui adquirir en el futur. Oliu tampoc es va definir gaire pel que fa a les expectatives per a la seva filial britànica, el TSB, una inversió que no ha estat precisament rendible i que ha generat més problemes que alegries al grup vallesà. Pel president del Sabadell, el TSB té en marxa un pla estratègic de tres anys per optimitzar l’entitat i buscar-hi una rendibilitat per a l’accionista al voltant del 6%. Serà aleshores quan es podria plantejar una venda, sempre, però, que s’assoleixi “ un valor que faci interessant l’operació”. Oliu no va amagar que posar en condicions el TSB li ha costat “suor i sang” al Sabadell.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.