Economia

PIMEC proposa un esquema de quitança del crèdit ICO per la recuperació econòmica

La patronal sosté que “rescatar les empreses evitarà haver de salvar la banca”

PIMEC proposa un esquema de quitança dels crèdits concedits amb l’aval ICO Covid-19 com a mesura per garantir la recuperació econòmica després que aquest dijous la UE va anunciar l’ampliació i extensió del Marc Temporal d’Ajuts d’Estat de suport a l’economia.

A través d’un comunicat difós aquest divendres, la patronal sosté que, tenint en compte els informes d’entitats com l’FMI, l’AFME i el Banc d’Espanya conclouen que existeix un risc alt d’insolvències, “cal actuar de manera anticipada per evitar els mateixos errors que es van cometre en la crisi del 2008”. Per aquesta raó, defensa que seria “molt més efectiu rescatar a les empreses” que a la banca i demana actuar amb rapidesa per evitar problemes d’insolvència.

L’entitat ha defensat una conversió del programa d’avals ICO en ajuts directes a les empreses amb l’objectiu de configurar un esquema de quitança dins de la nova adaptació del Marc Temporal d’Ajuts d’Estat que eviti un problema d’insolvència descontrolat. A parer seu, aquesta iniciativa acceleraria la recuperació econòmica i facilitaria l’accés de les empreses als Fons Europeus perquè generaria “capacitat inversora per la via de la recapitalització indirecta que aporta una quitança.”

Sobre l’import de l’esquema d’ajut, PIMEC ha destacat que, tenint en compte que els avals ICO han generat un finançament entorn dels 110.000 d’euros, es podria plantejar una quitança del 40% que significaria un rescat empresarial de 44.000 euros. Una xifra inferior al cost del rescat de la banca de la crisi del 2008. A més, ha recomanat que aquest percentatge es moduli segons l’afectació econòmica de les empreses beneficiàries, tot definint un percentatge mínim global i a partir d’aquí incrementar-lo segons afectació.

En relació amb la seva aplicació, l’entitat ha plantejat una part de la quitança aplicable de forma immediata i una altra a aplicar al llarg del període d’amortització. Així mateix, creu que haurien de registrar-se com a reserves no distribuïbles i implicar una prohibició de repartiment de dividends durant un determinat període. D’aquesta forma, s’evitaria un impacte fiscal negatiu i es maximitzaria la millora de la solvència empresarial.

Finalment, PIMEC ha posat de manifest la importància del Marc Temporal d’Ajuts d’Estat tenint en compte que “el volum d’ajuts directes que ha aplicat Espanya és molt més reduït que l’aplicat per part d’altres països, fet que suposa una clara competència deslleial a les nostres empreses”. En aquest sentit, adverteix que, “si altres països apliquen aquesta opció i Espanya no ho fa, serà un nou greuge comparatiu per les pimes del nostre país”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.