Economia

PIMEC reclama ajuts directes davant un “arrossegament” de la pèrdua de llocs de treball cap al conjunt de l’economia

El sector serveis ha perdut 99.000 llocs de feina interanuals i l’àmbit industrial, 30.500

PIMEC ha reclamat ajuts directes a les empreses davant un “arrossegament” de la pèrdua de llocs de treball cap al conjunt de l’economia.

“Constatem claríssimament un arrossegament de la destrucció del teixit productiu cap a sectors més enllà dels estrictament afectats per les mesures de restricció”, ha assegurat el director de l’Àrea de Treball de la patronal, Josep Ginesta, en una roda de premsa per valorar les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA).

Les restriccions per frenar l’avenç de la pandèmia han provocat una pèrdua de 99.000 llocs de treball en el sector dels serveis i 30.500 llocs en la indústria, no estrictament afectada per la pandèmia.

Per fer front a aquesta situació, la patronal ha reclamat ajudes “directes, sostingudes, coordinades i urgents” per als sectors més afectats, així com una injecció de liquiditat a les empreses.

Per altra banda, la confederació també ha demanat una inversió que garanteixi una “millor eficiència” del mercat de treball i una millora de l’orientació de les polítiques públiques envers la formació i l’ocupació. Actualment, un 61,2% dels catalans té un nivell formatiu que no garanteix la trobada de feina amb rapidesa.

Catalunya ha tancat el quart trimestre amb 537.900 aturats, un 6,2% més que el trimestre anterior i un 32,6% més en termes interanuals. “No es tenia un valor tan alt des de 2016, amb 558.500 persones a l’atur”, ha explicat Ginesta. La taxa d’atur ha arribat al 13,9%, un “increment extraordinari” de 3,4 punts percentuals respecte fa un any.

Pel que fa a l’ocupació, Catalunya ha tancat l’any amb 3,3 milions d’ocupats, 16.700 més que el trimestre anterior. De totes maneres, aquesta xifra representa una caiguda interanual del 4%, amb 137.500 ocupats menys en comparació amb les dades de l’any anterior. De tots els ocupats, un 85,8% ho són a temps complet, mentre que un 14,2%, a temps parcial.

En total, hi ha 2,8 milions d’assalariats, 7.200 persones més que el trimestre anterior i 131.700 menys que fa un any. D’aquests, 2,2 milions (un 80,2%) són indefinits i 557.700 (un 19,8%) temporals.

L’Enquesta de Població Activa també reflecteix un notable increment del teletreball. De fet, el nombre d’empleats treballant a distància s’ha multiplicat per quatre en els darrers mesos, passant de 157.800 a 596.900 persones.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.