Rússia mantindrà Aleksei Navalni en presó preventiva durant almenys 30 dies
L’opositor va ser arrestat aquest diumenge a l’aeroport de Moscou
Tornava de passar cinc mesos a Alemanya recuperant-se d’un enverinament
Rússia mantindrà Aleksei Navalni en presó preventiva durant almenys 30 dies.
Un tribunal rus ha decidit aquest dilluns, menys de 24 hores després de l’arribada del líder opositor al país, enviar-lo a presó almenys fins al 15 de febrer per un cas penal que els seus partidaris consideren que està fabricat pel president rus, Vladimir Putin.
El polític, crític amb Putin, va ser arrestat diumenge a l’aeroport de Moscou tan bon punt va posar el peu en sòl rus després de tornar d’Alemanya, on ha passat cinc mesos recuperant-se d’un enverinament amb l’agent químic Novitxok. Navalni va ser detingut diumenge a la nit a l’aeroport de Moscou i traslladat a la comissaria. Avui el tribunal li ha imposat 30 dies d’arrest administratiu en un judici llampec.
La vista s’ha fet a la comissaria on estava detingut i l’advocat de Navalni ha denunciat que li han notificat minuts abans que comencés. La defensa ha avançat que recorrerà la resolució, que ha qualificat d’“absolutament il·legal”. “L’han detingut a la frontera, se l’han endut a parador desconegut, no l’han permès accedir al seu advocat, el judici s’ha celebrat a la mateixa comissaria i l’han arrestat per 30 dies. Això no es pot considerar ni tan sols una paròdia de l’arbitrarietat”, ha comentat Kira Yarmish, una de les seves més estretes col·laboradores.
L’opositor està a l’espera de judici per l’acusació de violar els termes d’una sentència de presó suspesa anteriorment. El Servei Penitenciari Federal (SPF) ha sol·licita la mesura cautelar de presó amb l’argument que Navalni no s’ha presentant davant les autoritats durant diversos mesos per un antic cas penal, obviant que ha estat convalescent durant des de l’estiu. L’SPF, que va emetre al desembre una ordre de recerca i detenció contra ell, es va adreçar als tribunals perquè converteixin la pena suspesa de tres anys i mig que se li va imposar el 2014 per una real. El judici se celebrarà el 2 de febrer.
En relació amb aquesta condemna, el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) va criticar la justícia russa i va donar la raó a Navalni i al seu germà, Oleg, que ja va ser enviat a presó.
L’opositor acusa Putin de “fabricar” casos penals contra ell per restringir la seva activitat política. El 2018 ja no es va poder enfrontar al president a les eleccions presidencials en ser inhabilitat.
Crida a la resistència
Navalni, que va organitzar les principals protestes antigovernamentals des de la caiguda de la URSS, ha fet una crida a la mobilització dels seus partidaris. “No heu de tenir por a aquest gripau [Putin] assegut a una canonada. Sortiu al carrer, no per mi, sinó per vosaltres mateixos, pel vostre futur”, ha demanat.
Els col·laboradors de Navalni han convocat un míting per al 23 de gener. “No esperarem al nou judici. Navalni ha de ser alliberat immediatament”, ha dit el seu ajudant, Leonid Vólkov.