La restauració, el comerç i la dansa protesten davant de la Generalitat en un “rebuig frontal” a les restriccions
Comerciants i restauradors han portat carbó als consellers
Les patronals del comerç i la restauració i un centenar de professors de dansa protesten a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per les restriccions adoptades per la Generalitat per l’evolució de la pandèmia.
Pel que fa a les patronals de la restauració i el comerç, aquestes han portat carbó als consellers de la Generalitat com a mostra del “rebuig frontal” a les noves restriccions, en vigor a partir d’aquest dijous. L’acte simbòlic ha començat a dos quarts d’onze a la Plaça Sant Jaume. Representants del Gremi de Restauració de Barcelona, Barcelona Oberta i la Fundació Barcelona Comerç han deixat diversos sacs de carbó a les portes de l’oficina de registre al carrer de Sant Honorat i han entregat una carta signada pels “Reis Mags” on denuncien la situació actual. “Cada any visitem Catalunya per aquestes dates i feia dècades que no trobàvem tantes famílies preocupades, tants emprenedors arruïnats, tants negocis a la vora del precipici”, sostenen a la carta.
El president de la Fundació Barcelona Comerç, Salva Vendrell, ha reiterat que el comerç i la restauració no són els causants dels contagis per coronavirus i ha reivindicat la seguretat dels seus locals amb protocols establerts inclús abans de l’inici de la pandèmia. “No pot ser que una altra vegada tornem a ser els culpables i es torni a estigmatitzar la restauració i el comerç perquè estan fent la feina ben feta”, ha afegit Vendrell. El president de l’entitat ha advertit que la crisi econòmica “costarà molt de superar” i que moltes empreses hauran de tancar definitivament i els seus treballadors perdran la feina.
Per la seva banda, un centenar de docents del Col·lectiu de Professors i Centres Privats de Dansa de Catalunys (CPCPD) s’han concertat a la plaça Sant Jaume contra les restriccions que s’han aplicat a aquests centres. La presidenta de l’entitat, Lorena Carabante, ha considerat que les mesures són “totalment injustes” per als seus centres, en un “greuge comparatiu molt gran” cap a l’ensenyament privat. “Hem sortit malparats des d’una gestió que s’ha fet malament des de la Generalitat”, ha dit la portaveu, alhora que ha reclamat “presencialitat” per als seus ensenyaments.
Carabante ha avisat que els centres es troben en una situació “totalment desesperada i d’enterrament” de la dansa de Catalunya, que “està morint”, i ha advertit que davant d’aquest confinament moltes escoles hauran de tancar. Des del setembre han plegat al voltant d’uns vint-i-cinc centres d’un col·lectiu d’uns quatre-cents centres.