Societat

Corea del Sud perd població a un ritme del 13% anual

El 2020, creua la barrera de tenir més morts que naixements per la falta de conciliació laboral i el preu dels habitatges

El nombre d’apartaments unipersonals creix fins a representar el 40% de les noves llars

El més gran dels “quatre tigres asiàtics”, Corea del Sud, ha registrat per primer cop en la història un descens interanual de població. Segons va informar dilluns el Ministeri d’Interior i Seguretat sud-coreà, el nombre de defuncions ha superat per primer cop des del 1949 el de naixements, fet que ha situat el país en un creixement negatiu de 20.838 persones. Segons les xifres ministerials recollides per l’agència oficial Yonhap, el 2020 hi va haver 275.815 naixements al país, un descens de més del 10% respecte al 2019, mentre que van morir 307.764 persones durant el mateix any, un augment que representa el 3,1% interanual.

La capital del país, Seül, és una de les ciutats que s’han vist més afectades per aquestes dades, ja que ha registrat un dels descensos de població més importants, amb prop de 60.000 persones menys. Les dades difoses pel Ministeri d’Interior i Seguretat revelen que al llarg del darrer any ha augmentat un 2,72% el nombre de llars, una dada que s’atribueix en gran part al creixement del nombre d’habitatges unipersonals. L’auge d’aquests apartaments per a una sola persona es va xifrar en prop de 575.000 durant l’any passat, una quantitat que representa gairebé el 40% del total dels habitatges construïts el 2020. En total, hi ha més de nou milions d’habitatges unipersonals, que ja superen qualsevol altre tipus de residència.

Per franges d’edat, el cens revela que el segon grup d’edat més gran són les persones que estan entre els 50 i els 60 anys, amb un total del 16,7% de la població. El grup d’edat amb més població són els majors de 60 anys, el 24% de la població.

La desacceleració del creixement poblacional ja s’estava observant des de fa dècades. Una de les causes de la caiguda de l’índex de natalitat és que les dones tenen moltes dificultats per aconseguir una certa conciliació laboral. Un altre dels problemes a què s’enfronten les parelles a l’hora de tenir descendència és el notable augment del preu de les propietats. Però potser un dels aspectes més destacats en aquest sentit és el desinterès dels joves a tenir parella i casar-se. En poc més de 20 anys, el nombre de matrimonis ha passat de 435.000 el 1996 a poc més de 257.000 al llarg de l’any passat.

El mes passat, el president sud-coreà Moon Jae-in, va anunciar diverses mesures destinades a fer front a la perillosa baixa taxa de natalitat: un xec nadó i una prestació econòmica durant el primer any de vida. A partir del 2022, tots els infants nascuts rebran una bonificació de 1.500 euros per ajudar a cobrir les despeses prenatals, a més d’una prestació mensual fins que el bebè compleixi un any, incentius econòmics que prometen augmentar el 2025.

LA XIFRA

24
per cent
representen els majors de 60 anys i són el principal grup de població.

Nul·la influència del coronavirus

La influència de la pandèmia de la Covid-19 ha estat pràcticament nul·la en el descens interanual de la població de Corea del Sud. Tot i l’augment de més d’un 3% del nombre de persones mortes durant el 2020, amb prop de 308.000 víctimes, el balanç de defuncions per coronavirus no va arribar al miler de persones, quantitat que representa menys del 4% del total de persones infectades. Tot i que el nombre de morts s’ha incrementat les darreres setmanes durant aquesta tercera onada del coronavirus que encara està assolant el país, les xifres oficials sobre la pandèmia semblen indicar que no han tingut pràcticament cap influència en la taxa de creixement demogràfic negativa. La darrera dècada, la població sud-coreana havia mantingut xifres de creixement, tot i que la taxa s’havia anat alentint progressivament de l’1,49% el 2010 fins al 0,05% corresponent a l’any 2019.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.