Editors i llibreters veuen “incomprensible” que les llibreries no puguin obrir i demanen una rectificació
El sector espera que el Govern modifiqui la resolució abans que entri en vigor
Editors i llibreters ha considerat “incomprensible” que les llibreries no puguin obrir després de la nova resolució del Govern publicada al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) per a la contenció de la pandèmia.
Segons ha explicat a l’ACN el president de la Cambra del Llibre, Patrici Tixis, el sector ha rebut la mesura amb “sorpresa”, ja que comptava amb l’acord de Govern de setembre amb la cultura com a sector essencial, i que queda “en paper mullat”.
La presidenta del Gremi de Llibreters, Maria Carme Ferrer, també s’ha mostrat preocupada per aquesta decisió, que ha atribuït a una “desinformació” per part de Salut, a un oblit o que no són establiments essencials com s’havia dit. “Demanem una rectificació”, ha afegit.
Des de la Cambra, integrada pels gremis d’Editors, Llibreters, Distribuïdors i de la Comunicació gràfica, Tixis ha considerat que hi ha “una contradicció flagrant” entre considerar la cultura com a bé essencial i no deixar obrir les llibreries. “Sembla que la Generalitat no es cregui els seus propis acords de Govern”, ha dit. Alhora, ha remarcat que és necessari que es corregeixi aquesta “incongruència”.
Ha dit que des de la cambra estan parlant amb els diferents departaments i amb “tothom” que poden per veure si això realment es podrà corregir o no. Per a ell és una qüestió de “voluntat política”, i si el Govern es creu les seves pròpies resolucions, el que hauria de fer seria incloure la llibreria entre els establiments que tenen excepció per poder obrir. Tixis ha recordat que l’acord de bé essencial emana d’un acord del mateix Govern.
Pel que fa a l’afectació econòmica, ha dit que la mesura arriba l’endemà del dia de Reis i és complicat avaluar-ne l’impacte, perquè s’haurien de comparar diversos mesos de gener. Tanmateix, ha subratllat que la seva crítica és més “al concepte que al tema puntual”.
Per la seva banda, la presidenta del Gremi de Llibreters, Maria Carme Ferrer, ha detallat que es van trobar a la tarda de dilluns que estaven exclosos com a comerç essencial quan “es va començar a parlar”, i avui s’ha vist “claríssimament” que no es compta amb aquests establiments com a bé essencial, al contrari del que se’ls va dir el 22 de setembre. “Els primers sorpresos hem estat els mateixos llibreters, i amb això no hi comptàvem”, ha dit.
Ha detallat que estan en converses amb el departament de Cultura i de Salut i ha dit que tenen fins dissabte perquè rectifiquin si volen. “És de justícia que es faci”, ha considerat Ferrer.
A més, ha reivindicat que el llibre és un bé que “ha ajudat molt” en un confinament total. De fet, segons la llibretera, també aquestes jornades els visiten molts clients que ja pensen en els dies que hauran d’estar a casa en les pròximes setmanes. A parer seu, és una “incongruència” que pugui obrir un quiosc i no una llibreria. “La gent vol venir a comprar els llibres a la llibreria personalment”, ha defensat.
Pel que fa a la facturació, ha remarcat que si bé les llibreries es troben enmig d’una campanya bona, cal tenir en compte que van perdre el Sant Jordi real, tot i celebrar-ne una edició d’estiu, i no s’ha venut de la mateixa manera que al Sant Jordi d’abril. “Venim d’una davallada molt forta”, ha avisat.