Política

Com ens afectarà la sortida britànica?

Viure, treballar o estudiar al Regne Unit serà ara una opció més limitada a causa dels nous requisits d’entrada al país

Es facilitarà el moviment de mercaderies, però s’establiran controls fronterers

Canvia el sistema, però per a totes aquelles euroordres executades abans del 2021 es continuarà aplicant la legislació europea

La Unió Europea (UE) va patir ahir definitivament la seva primera baixa. La sortida del Regne Unit trastornarà la vida dels britànics, però també dels europeus. A continuació fem un recull dels dubtes més habituals sobre l’històric divorci i com ens afectarà. L’Acord de Sortida fixa les condicions de la separació i l’Acord Comercial i de Cooperació estableix les bases de la nova relació.

Cal visat ara per anar a Londres o Edimburg?

No, si és per a una estada curta de tres mesos com a màxim. Per exemple, per fer turisme. Això sí, cal el passaport perquè amb el DNI no n’hi ha prou. Aquestes condicions s’apliquen per a tots els 27 estats membres de la UE. És a dir, val per a vols des de Barcelona, Berlín o Bucarest.

I als britànics, els cal visat per venir aquí?

Sí. Mentre el Regne Unit sigui igual de recíproc amb tots els ciutadans europeus, la UE permetrà les visites curtes sense visat. De fet, ja ha avisat Londres que si discrimina algun país, suspendrà aquest dret als britànics.

Em serveix la targeta sanitària europea si tinc una emergència?

Sí. Turistes, estudiants o empresaris que hi siguin de pas estaran coberts per a emergències mèdiques. En estades superiors a sis mesos, les autoritats britàniques aplicaran un “recàrrec sanitari” de gairebé 700 euros anuals als adults i d’uns 500 euros als menors.

Tindré ‘roaming’ gratis garantit?

No. Dependrà de cada companyia telefònica decidir si cobra un extra per la connectivitat des del Regne Unit o a la inversa.

Es podrà comprar al ‘duty free’?

Sí, tot i que limitaran les compres d’alcohol i tabac.

Què cal fer per anar a treballar al Regne Unit?

Complir amb les condicions d’entrada per als estrangers: les mateixes que per a ciutadans de la Xina, els EUA o el Marroc. El govern britànic té un “sistema d’immigració per punts” que prioritza treballadors altament qualificats i sanitaris, i dificulta l’entrada de persones pobres que busquen feines menys remunerades.

Quins requisits demanen?

Hi ha diversos tipus de visat, però, en general, cal tenir una oferta de feina abans d’entrar. A més, exigeixen parlar anglès, tenir el batxillerat o un nivell educatiu equivalent i cobrar almenys 28.400 euros a l’any. Si el sou és inferior, poden compensar altres factors com tenir un doctorat o treballar en un sector on falta mà d’obra.

Quant val el permís de treball?

Els preus van des dels 250 euros fins als 1.300 euros. Per exemple, un visat estàndard per treballar durant tres anys costa uns 670 euros, mentre que per a científics, enginyers, programadors, artistes o dissenyadors gràfics, el cost s’eleva a fins a uns 500.

Quines professions tenen més facilitats?

A part de les altament remunerades, el Regne Unit també vol atreure científics, investigadors i sanitaris. Té un programa anomenat “talent global” per a “potencials líders” en recerca, cultura o tecnologies digitals. El preu per aspirar a aquest visat renovable de 5 anys és d’uns 600 euros per cap.

I els sanitaris?

Si compleixen els requisits comuns de sou, educació i llengua, metges i infermers podran aspirar al visat a un preu reduït i per la via accelerada.

I si m’hi vol enviar la meva empresa?

Hi ha un acord per transferir treballadors en cas que una companyia tingui una seu o una empresa associada al Regne Unit. També a la inversa. Les estades “intracorporatives” podran durar tres anys com a màxim.

Tot això afecta els ja residents al Regne Unit?

No. Gràcies a l’Acord de Retirada entre la UE i el Regne Unit, tots els europeus que resideixin a l’illa britànica fins a finals del 2020 mantindran intactes els drets que tenien (seguretat social, pensió, sanitat) la resta de la seva vida, inclosa la reunificació familiar. Els seus fills també gaudiran d’aquests drets encara que neixin a partir del 2021. Això sí, han de fer els tràmits pertinents per tenir l’estatus de resident.

Es podrà fer un Erasmus al Regne Unit?

No, excepte a Irlanda del Nord. És un cop dur per als estudiants a l’Estat espanyol. Les universitats britàniques, al capdavant dels rànquings mundials, eren la seva segona destinació preferida. El primer ministre britànic, Boris Johnson, assegura que crearà un nou programa de mobilitat, però encara se’n desconeixen els detalls.

Hi haurà aranzels amb el Regne Unit?

No. L’Acord de Comerç i Cooperació firmat amb la UE crea una àrea de lliure comerç sense quotes ni aranzels.

I controls fronterers?

Sí. En quedar fora de la unió duanera i el mercat únic, el tràfic de mercaderies estarà sotmès als inconvenients de la paperassa fronterera. Tanmateix Brussel·les i Londres han pactat algunes simplificacions dels controls per alleugerir tota la càrrega burocràtica.

Les empreses trobaran noves regulacions per exportar al mercat britànic?

Tots els productes estaran subjectes a les regulacions del Regne Unit, que no necessàriament seran les mateixes que a la UE. Ara bé, s’ha creat un sistema per simplificar el procés creant “autocertificats” de compliment amb les normes.

En cas de dubtes, què poden fer companyies i autònoms?

Contactar amb la Generalitat. Tant Acció com Prodeca ofereixen assistència i assessorament a empreses per afrontar els reptes d’accés al mercat britànic amb el Brexit. El Regne Unit és el cinquè soci comercial de Catalunya i representa el 5,5% de les exportacions, equivalent a l’1,8% del PIB català.

Quins sectors patiran més el canvi a Catalunya

El farmacèutic, el tèxtil, però sobretot l’agroalimentari. Aquest últim és dels que més exporten al mercat britànic, principalment productes carnis (22,67%) i begudes (14,4%), especialment vins.

I el sector turístic?

En principi, no hauria de quedar tan afectat perquè els turistes podran continuar entrant sense visat per a estades inferiors a tres mesos. La reactivació d’aquest sector dependrà més de l’evolució de la pandèmia que del Brexit.

L’acord comercial cobreix els serveis?

Alguns, com ara les telecomunicacions, els transports, auditories i serveis legals. Per contra, el sector audiovisual queda fora del pacte. De totes maneres, els proveïdors perden el dret automàtic a operar a l’altra banda del canal de la Mànega i hauran de complir amb les normes de cada país per continuar oferint serveis.

Què passa amb els serveis financers?

Tampoc estan coberts. Brussel·les i Londres pretenen arribar a un pacte abans de finals de març per reconèixer mútuament com ha d’operar la indústria financera.

Es podran fer extradicions amb el sistema d’euroordres?

No. El mecanisme és d’ús exclusiu per als membres de la UE. Tanmateix, Brussel·les i Londres han acordat un sistema propi d’extradicions amb “terminis estrictes, garanties sòlides, drets processals i control judicial”. Per a totes les euroordres executades abans del 2021, es continuarà aplicant la legislació europea.

670
euros
costa un visat estàndard per treballar durant 3 anys al Regne Unit. N’hi ha de més barats i també de més cars, fins els 1.300 euros.
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.