Política

Espanya i el Regne Unit arriben a un “principi d’acord” per evitar un Brexit dur a Gibraltar

González Laya explica que el penyal estarà en l’espai Schengen i diu que els gibraltarenys “poden respirar tranquils”

Espanya i el Regne Unit han arribat a un “principi d’acord” per evitar un Brexit dur a Gibraltar. Els dos països han negociat bilateralment les condicions fins a l’últim moment i han tancat ’in extremis’ un pacte per evitar una frontera dura amb el penyal, ja que la sortida del Regne Unit de la Unió Europea entrarà en vigor aquest divendres, 1 de gener de 2021.

Així ho ha anunciat en roda de premsa aquest dijous la ministra d’Exteriors, Arancha González Laya, que ha afirmat que els ciutadans de Gibraltar i del Camp de Gibraltar “poden respirar tranquils”. González Laya ha explicat que el penyal estarà en l’espai Schengen, de lliure circulació, i Espanya serà “la responsable última de la seva aplicació”. “El resultat pràctic és que s’enderroca la tanca” entre Espanya i Gibraltar, ha dit la ministra.

El principi d’acord encara trigarà a entrar en vigor, ja que ara cal que la Unió Europea i el Regne Unit negociïn i aprovin un acord definitiu, un cop Espanya ha dipositat aquest principi d’acord bilateral. Mentre no entri en vigor es mantindrà la situació actual a la frontera amb el penyal. González Laya estima que la signatura final de l’acord serà en un màxim de sis mesos.

“Derruïm les fronteres per construir una zona de prosperitat compartida”, ha dit González Laya, que ha afirmat que amb aquest principi d’acord Espanya i el Regne Unit estan “gestionant la interdependència des de la corresponsabilitat”.

González Laya ha explicat que “el que es fa és canviar la frontera de Gibraltar per controls Schengen a port i aeroport” i es “reserva un paper per a Frontex en l’aplicació d’aquest acord durant un període d’implementació establert en quatre anys”.

L’alcalde de la Línia creu que l’acord donarà fluïdesa a la reixa

Redacció

L’alcalde de la Línea de la Concepción (Cadis), Juan Franco, municipi que comparteix frontera amb Gibraltar, ha mostrat la seva “satisfacció” per l’acord entre els governs d’Espanya i Regne Unit entorn del Penyal que, segons ha dit, generarà “la fluïdesa que demanem” a la reixa.

Per a Franco, el fet que Gibraltar es converteixi “en un territori amb les condicions amb les quals comptarà a partir d’ara és un avantatge importantíssim” per a la seva ciutat i per a la comarca del Camp de Gibraltar. “És una cosa fonamental per a la nostra economia”, ha subratllat Franco, que entén que d’aquesta manera “s’acabarà generant la fluïdesa que tant hem demanat per a la nostra frontera”.

L’alcalde de la Línia considera aquest principi d’acord anunciat per la ministra d’Exteriors, Arancha González Laya, com “un fet molt important per a no trobar-nos amb el problema que havíem advertit”, en referència a les repercussions econòmiques i socials negatives que es preveien davant una falta d’acord en el Reixat.

“Crec que és un dia històric”, ha manifestat Franco, que es considera “molt content amb la gestió” del Govern i espera que “sigui el primer pas perquè aquesta anunciada zona de prosperitat compartida acabi sent una realitat”.

Encara que ha emplaçat oferir una “valoració més assossegada” fins al moment en què es coneguin “els detalls”, l’alcalde considera que “l’important és que ara hi haurà un període complementari a la negociació” en el qual espera que “s’acabi de perfilar la nova arquitectura que tindrà el trànsit fronterer”.

El ministre principal de Gibraltar creu que l’acord obrirà “un arc de Sant Martí d’oportunitats”

Redacció

El ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo, ha celebrat avui com un “èxit” el principi d’acord aconseguit perquè la colònia britànica entri a formar part de l’espai Schengen i ha aventurat que obrirà “un arc de Sant Martí d’oportunitats”.

En una compareixença realitzada després que la ministra espanyola d’Afers exteriors Arancha González Laya anunciés el principi d’acord, Fabian Picardo ha subratllat que és el germen d’una “zona de prosperitat compartida” per a Gibraltar i el Camp de Gibraltar.

Un principi d’acord que ha escoltat “la crida del segle XXI”, cerca beneficiar a “generacions futures” per “dècades si no segles” i que evitarà que el reixat de Gibraltar es converteixi aquesta mitjanit en l’única frontera “dura” del Brexit.

Picardo ha explicat que amb ell Gibraltar entrarà a formar part de Schengen, amb Espanya com a “responsable” de la implementació dels controls de fronteres, ja que Regne Unit no forma part d’aquest espai i és el país veí.

Amb aquest acord, la reixa es derrocarà, i les fronteres de Shengen s’instal·laran en l’aeroport i el port de Gibraltar, amb el suport d’agents de l’Agència Europea de la Guàrdia de Fronteres i Costes (Frontex).

El ministre principal ha indicat que això suposarà “més seguretat” de la que hi ha ara a Gibraltar, ja que l’entrada a la colònia estarà sota els sistemes d’informació i control de Frontex, com el de reconeixement facial que s’implementarà.

A preguntes dels periodistes, Picardo ha assegurat que aquest principi d’acord, una vegada que sigui convertit en un tractat amb la UE a sol·licitud d’Espanya, no podrà estar subjecte a vaivens de canvis de color polític dels governs perquè tindrà “protecció internacional”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.