Cultura popular

Els Pastorets de Valls s’adapten a la pandèmia amb grups bombolla, menys actors i sense infants damunt l’escenari

Els grups de teatre d’Ulldecona, l’Espluga de Francolí i el Vendrell reformulen les representacions del clàssic de Nadal

Els Pastorets de Valls s’han adaptat a les restriccions per la covid-19 i han mantingut aquest desembre els assajos per estrenar les representacions per Sant Esteve.

El Grup Teatre Principal (GTP) ha optat per crear grups bombolles, reduir el nombre d’actors fins a una vintena i no incloure els infants a escena.

Tot i els canvis, els Pastorets vallencs incorporen, com sempre, la sàtira i els temes d’actualitat, com la pandèmia.

La Coordinadora de Pastorets de Catalunya celebra que s’hagin programat 130 funcions arreu del territori i buscat fórmules per mantenir l’esperit del clàssic de Nadal. Com és el cas dels grups d’Ulldecona, l’Espluga de Francolí i el Vendrell, amb representacions d’un fragment de l’obra, cuplets o del poema de Nadal.

Després de mesos d’assajos telemàtics i en grups reduïts per complir amb les restriccions vigents, els actors del GTP fan aquest divendres l’assaig general.

En un any normal, l’agrupació aplega al voltant d’unes 150 persones. Enguany, però, a l’escenari del Teatre Principal només hi haurà com a màxim 20 actors.

A més, també s’ha exclòs la canalla per reduir el nombre de participants. “Molt a contracor hem decidit que els nens no surtin, ens sap molt de greu perquè porten alegria i vitalitat”, expressa la directora del GTP, Laia Bonachi.

Tot i això, assenyala que els més petits estan presents en els tretze cartells que han dibuixat i en una escena gravada que es projectarà durant la funció.

De fet, la reducció de personatges ha suposat modificar el text i retallar escenes on apareixien un grup nombrós de figurants. També s’ha reduït el temps de l’obra i s’han incorporat cançons noves al repertori. Algunes d’elles gravades per evitar que tots els músics estiguin a l’escenari.

Amb tot, destaca Bonachi, es manté la música en directe. “Com sempre hi ha el punt de crítica, amb temes d’actualitat com ara la pandèmia i la corona; els Borbons ha rebut relativament poc”, subratlla la directora, que recorda que el text és propi, basant-se en els pastorets tradicionals. “Ens reservem els cuplets i un personatge nou”, afegeix.

A les dificultats derivades de la crisi sanitària se sumen un canvi dels responsables de la junta directiva del GTP i també la renovació dels personatges principals.

En Sergi Toldrà fa anys que forma part del grup de teatre i, aquest any, es posarà a la pell d’en Garrafó. “Hem tingut poc temps per assajar i ens hem hagut d’adaptar a la pandèmia; estic nerviós i emocionat, em fa molta il·lusió fer aquest paper”, assegura.

Malgrat els entrebancs, considera que tot l’equip s’ha esforçat moltíssim perquè aquesta edició tingui la mateixa qualitat d’altres anys. Comparteix opinió, Bonachi que explica que van debatre sobre la idoneïtat de programar les funcions.

Finalment, van decidir que havien de mantenir “al màxim possible la cultura”. “Nosaltres que hem viscut tota la vida entre bambolines, no entenem la nova normalitat sense Pastorets, adaptant-nos a les restriccions, hem d’actuar i mantenir la tradició”, defensa la directora.

Els Pastorets de Valls es representaran per Sant Esteve, el diumenge 27 de desembre, l’1, 2, 4 i el 6 de gener i només s’ha suspès la sessió nocturna per complir amb el toc de queda.

Les entrades estan exhaurides per les dues primeres funcions i en queden poques disponibles per la resta de dies.

Arreu de la demarcació

Els grups de teatre han programat representacions adaptades de Pastorets arreu de la demarcació de Tarragona. En el cas d’Ulldecona es representarà un fragment de l’obra a l’aire lliure, el pròxim 3 de gener; a l’Espluga de Francolí faran aquest divendres una cantada de cuplets i un programa per la ràdio local.

Al Vendrell, han enregistrat el poema de Nadal, que s’emetrà diversos dies per la televisió local. En canvi, les agrupacions del Reus i Montblanc han optat per anul·lar les funcions.

El president de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, Lleopart del Rio, celebra la implicació de les entitats per mantenir viu l’esperit del clàssic de Nadal.

“S’ha de reconèixer l’esforç en buscar fórmules imaginatives que permetin fer les funcions d’altres maneres, ja sigui amb una versió reduïda, com passa en la majoria dels casos, al carrer o tirant de xarxes o amb conveni amb algun mitjà local”, valora.

En aquest sentit, defensa que les funcions de Pastorets s’han de representar, malgrat la pandèmia: “El virus no entén si és teatre professional o amateur, al final les condicions tampoc són tan diferents, creiem que s’hauria d’equiparar un amb l’altre”.

Tant del Río com Bonachi comparteixen que la pandèmia ha comportat un canvi de paradigma, ja que els artistes han assetjat telemàticament i han aprés noves formes de treballar.

“Esperem que a causa d’aquesta pandèmia els Pastorets no desapareguin i que la gent segueixi treballant per ells. Confiem que puguem tornar a la normalitat l’any vinent i que n’hàgim après alguna cosa”, conclou del Río.

I completa Bonachi: “Amb distàncies, mascaretes i amb menys gent; no hem volgut tirat la tovallola, persistim adaptant-nos amb un somriure”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.