Societat

El TSJC imposa un 25% de castellà a tots els alumnes

Sosté que ara té un caràcter “residual” i obliga a fer en aquest idioma una matèria troncal, a més de l’assignatura de castellà

Educació indica que hi presentarà recurs i que la nova llei la deixarà sense efecte

Nova estocada judicial a la immersió lingüística en l’ensenyament català. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) imposa que es faci com a mínim el 25% de les hores lectives en llengua castellana, en considerar que ara és “residual” i contrari al fixat pel Tribunal Constitucional (TC) el 2010 en esmenar l’Estatut i sostenir que “les dues llengües són oficials i vehiculars”. Així, ara, a més de l’assignatura de castellà, caldrà fer una matèria troncal també en castellà.

El TSJC va imposar per primer cop el percentatge del 25% de classes en castellà l’any 2014 , en atendre la petició d’una desena de famílies que reclamaven que fos l’idioma vehicular al centre dels seus fills, i des d’ahir la fa extensiva a tots els alumnes.

El Departament d’Educació ja va anunciar ahir que hi presentarà recurs en contra al Suprem, i va assegurar que la nova llei “la Lomloe la deixarà sense efecte”, aspecte qüestionat per una part de la comunitat educativa, que exigeix “l’aplicació real de la immersió lingüística”, segons la Intersindical-CSC, que juntament amb la plataforma Som Escola van fer ahir una crida per defensar el model educatiu català.

La resolució de l’alt tribunal català dona resposta, ara, al recurs presentat l’abril del 2015 pel Ministeri d’Educació del PP, a través de l’Advocacia de l’Estat, en què denunciava la “inactivitat” de la Generalitat per fer efectiva que les dues llengües siguin vehiculars en el sistema educatiu català, i exigia que ho fos en un 50% de les hores lectives perquè ambdues són oficials “i l’ús del català –sosté el ministeri– està normalitzat”.

En la resolució, la secció cinquena de la sala contenciosa administrativa del TSJC, i de la qual ha estat ponent el magistrat Eduard Paricio (que l’escriu en català), s’exposa que l’Estatut d’Autonomia “imposa un sistema d’una única línia bilingüe, sistema que exclou per la seva pròpia naturalesa la llibertat d’opció per part dels usuaris”, és a dir, que l’Estatut “impedeix taxativament la segregació dels alumnes per grups en funció de la llengua”. No pot haver-hi un sistema monolingüe. Pel que fa al marc jurídic, reconeix que la Generalitat és “la competent” d’aplicar el règim lingüístic, d’acord amb l’Estatut, la llei d’educació de Catalunya i la resta d’ordenament. També que els centres tenen autonomia per implantar un projecte lingüístic dins del seu projecte educatiu.

Ara, un 18% en castellà

Per comprovar la realitat lingüística, l’alt tribunal català va demanar a la Generalitat un informe sobre l’ús de les dues llengües als centres escolars. S’hi precisa que de la mostra de 184 centres educatius de la mostra, “només cinc imparteixen íntegrament en llengua castellana un 25% de les àrees o matèries”. S’hi afegeix que “només compleixen aquest estàndard un 2% dels centres d’educació primària i un 12% dels centres de batxillerat”. També es detalla que en els centres de la mostra l’ús del castellà és: del 18% en els centres d’educació primària, del 19% en els d’educació secundària, i del 26% en el cas del batxillerat.

Davant d’aquests resultats, la sala (formada per set magistrats) dona la raó parcialment al ministeri i manifesta que “no es compleix la conjunció lingüística” als centres, fet que “resulta contrària a la Constitució d’acord amb la doctrina del TC”, i “legitima una acció contra la Generalitat perquè no ha exercit la seva competència dictant normativa per fixar l’ús vehicular del castellà i del català ni el seu control”.

Per això, la sala fixa un ús vehicular mínim de les llengües oficials que “permeti redreçar l’actual situació contrària a l’ordenament”. I fixa el 25% com a mínim perquè es recull en la jurisprudència. La sala, però, no accepta que es modifiquin els impresos de preinscripció perquè els pares tinguin acreditat que el castellà és llengua vehicular en tots els cursos.

LES FRASES

A Catalunya hi ha un ampli consens a favor de la immersió lingüística. La defensarem arreu
Pere Aragonès
vicepresident govern
Recorrerem contra la resolució al Suprem. Tot i això, la Lomloe, quan entri en vigor, la deixarà sense efecte
Educació
Comunicat
És un atac més a la nostra llengua. Exigim a Educació que treballi per l’aplicació real de la immersió
Intersindical-CSC
Comunicat
És intolerable la intrusió dels tribunals a l’hora de regular la política educativa del país
Som Escola
comunicat
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.