Cinema

Chomón, il·lusió feta realitat

La Filmoteca commemorarà el 150è aniversari del naixement del pioner del cinema a Catalunya amb un simposi

Piccoli, Recha, Marker, Fernán Gómez i Berlanga protagonitzaran cicles el 2021

L’espectacle de barraca de fira que va ser el cinema en els seus orígens, més lligat a l’il·lusionisme i la màgia que a l’entreteniment de masses en què es va convertir ben aviat, té Segundo de Chomón (Terol, 1871 - París, 1929) com un dels seus pioners, no només a Catalunya i Espanya. Inventor d’efectes visuals, càmera, productor, guionista i director, Segundo de Chomón va començar a dedicar-se al cinema a finals del segle XIX i va dirigir els seus primers films el 1905 a Barcelona. La Filmoteca de Catalunya, que té la seva sala principal batejada amb el nom del cineasta aragonès i que conserva a l’arxiu els seus films rodats a Catalunya, París i Torí, commemorarà aquest any el 150 aniversari del seu naixement amb un simposi al mes de setembre que aplegarà experts internacionals i un cicle. A més, Le voyage sur Jupiter (1909), una de les seves icòniques fantasies, és la imatge triada per presentar un programa que recorda que, tal com ja es concebia a començaments inicis del segle XX, “el cinema és il·lusió”.

Esteve Riambau, director de la Filmoteca, i la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, van presentar la programació de la Filmoteca durant el 2021, i van fer balanç d’aquest any, en què s’han hagut de suspendre gairebé la meitat de les sessions previstes. A més de la celebració del 150è aniversari de Segundo de Chomón, la Filmoteca té previst commemorar els centenaris de grans cineastes com Chris Marker, Satyajit Ray, Luis García Berlanga i Fernando Fernán Gómez, i també de la parella d’intèrprets, a la pantalla i a la vida real, Yves Montand i Simone Signoret. Un altre homenatge obligat serà per al recentment desaparegut Michel Piccoli, rostre emblemàtic del millor cinema d’autor europeu.

El cinema català estarà representat aquest any per una Carta blanca a la fotògrafa Colita (ella escollirà títols que l’han marcat) i una retrospectiva de Marc Recha, amb recuperacions dels seus treballs primerencs en súper-8 restaurats pel centre de conservació i restauració (2CR) de la Filmoteca. I en el capítol d’exposicions, la Filmoteca acollirà l’artista Perejaume, fotos fixes de l’estudi Sabaté i una mostra que complementarà la retrospectiva de Chris Marker.

Cicles recuperats

Durant el 2021 es recuperaran alguns cicles que s’han hagut d’ajornar al llarg d’aquest any: Dorothy Arzner, una directora en el món molt masculí del Hollywood clàssic; Melodrames creuats, de John M. Stahl i Douglas Sirk a Fassbinder, Almodóvar o Todd Haynes, per comprovar les constants del gènere al llarg dels anys; una selecció de Vampiresses del cinema mut o la retrospectiva de l’enfant terrible del cinema mexicà Carlos Reygadas, en el marc del De Grec a Grec. S’hi afegeixen la independència irrenunciable de John Cassavetes, l’experimentació a partir de materials d’arxiu reciclats d’Artavazd Peleixian, la poètica brechtiana de Theo Angelopoulos o la veu pròpia plena d’ironia de la britànica Sally Potter.

Esteve Riambau explicava ahir, en referència a l’afectació sobre la programació de 2020 que ha tingut el coronavirus: “Aquesta és la nostra carta als Reis, tot i que ara tenim experiència a posar el fre de mà i, si cal, posarem la marxa enrere, encara que esperem que no”, Durant l’any que està a punt d’acabar, la Filmoteca de Catalunya ha estat tancada tres mesos i a mig gas sis mesos.

Un balanç de 58.286 espectadors

La pandèmia de Covid-19 ha obligat a suspendre gairebé la meitat de sessions del 2020. Amb dades fins al 30 de novembre, en les 637 sessions programades (51%), el nombre total d’espectador és de 58.286, amb una mitjana de 92 per sessió. No queda lluny de la mitjana del 2019, que va ser de 99 espectadors per sessió. La resposta del públic després del confinament va ser “molt favorable”, segons Esteve Riambau. Malgrat una reducció del nombre de sessions (de 27 a 24 setmanals) i de l’aforament (al 50%), del 26 de juny al 30 de novembre la Filmoteca ha tingut 26.954 espectadors en 366 sessions, el que suposa una mitjana de 74. Destaquen les dades del mes d’agost, amb 6.446 espectadors en 78 sessions (82 per sessió).

Entre els cicles més vistos durant el 2020, destaquen el de Federico Fellini, amb 9.845 espectadors (156 per sessió); Els millors films de l’any 2019, amb 5.790 assistents (126 per sessió); les projeccions de la sèrie de David Lynch Twin Peaks: The Return, amb sessions exhaurides, que va aplegar 695 espectadors (77 per sessió), i la Carta blanca a Lluís Homar, amb 1.549 espectadors en 19 sessions, amb una mitjana de 81 persones per sessió.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.