Política

La UE i el Regne Unit mantenen les negociacions pel Brexit per intentar tancar un acord d’última hora

Brussel·les i Londres acorden seguir les converses més enllà  del termini d’aquest diumenge per “responsabilitat”

Si no hi ha pacte les relacions entre les dues parts es regiran per les normes de l’Organització Mundial del Comerç

La Unió Europea (UE) i el Regne Unit mantenen les negociacions sobre la relació que han de mantenir després del Brexit per tal d’intentar tancar un acord que pugui entrar el vigor l’1 de gener.

Això és el que ha assegurat aquest diumenge la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, després de mantenir una conversa telefònica amb el primer ministre britànic, Boris Johnson, per decidir si era possible assolir un pacte després que totes dues parts fixessin aquest diumenge com a termini per prendre una decisió. “Hem demanat als nostres negociadors continuar les converses per veure si és possible tancar un acord en aquest moment tardà”, ha dit Von der Leyen en una breu compareixença després de la conversa amb Johnson. “Malgrat l’esgotament de gairebé un any de negociacions i dels terminis un i altre cop, creiem que el que és responsable en aquest moment és un esforç addicional”, ha subratllat la presidenta de la CE.

Per la seva banda, Johnson ha assegurat després de la trucada amb Von der Leyen que les parts continuen “molt allunyades en qüestions clau”. “El més probable ara és que hem d’estar preparats per regir-nos sota les regles de l’Organització Mundial del Comerç (OMC)”, ha apuntat Johnson.

Després d’intensificar les negociacions en els darrers dies per intentar trencar el bloqueig, les negociacions entre el bloc comunitari i els britànics segueixen enrocades en les mateixes qüestions que allunyen l’acord des de l’inici: la igualtat de condicions en comerç, la pesca i la governança del pacte.

Després que la negociació es mantingués bloquejada en les últimes setmanes, Von der Leyen i Johnson van fixar en la reunió presencial que han mantingut aquesta setmana a Brussel·les el termini d’aquest diumenge per veure si era possible o no assolir un acord.

En la cimera d’aquest divendres, Von der Leyen va traslladar als líders dels 27 que el més probable és que no s’arribi a un acord amb els britànics perquè continuen existint divergències “fonamentals” en les qüestions més problemàtiques.

Johnson va admetre el mateix dia que hi ha una “gran possibilitat” que no s’assoleixi el pacte. Amb tot, el primer ministre britànic va subratllar que el fet que no hi hagi acord “no vol dir que sigui una cosa dolenta”. En cas de no acord sobre la relació comercial, les regles que s’aplicarien entre el grup comunitari i els britànics serien les de l’OMC.

En aquest escenari de pessimisme sobre la possibilitat de tancar un acord, la Comissió Europea (CE) ja ha presentat un pla de contingència perquè el bloc comunitari estigui preparat en cas de no acord. Johnson també ha fet una crida a “fer les preparacions adequades”.

Si finalment sí que s’arriba a un acord, aquest haurà de ser ratificat pel bloc comunitari i al Parlament de Westminster abans de l’1 de gener, dia en què el Regne Unit passa definitivament a ser un tercer estat a tots els efectes.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.