Política

Sopar d’última hora pel ‘Brexit’

Johnson i Von der Leyen es donen fins diumenge per prendre “una decisió ferma” sobre l’acord comercial

Els líders europeus examinaran com sortir de l’atzucac per evitar un trencament abrupte

Les negociacions comercials entre la Unió Europea i el Regne Unit arriben a la fase final a poc més de tres setmanes del Brexit definitiu. El primer ministre britànic, Boris Johnson, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, es van reunir ahir a la nit a Brussel·les per encarrilar l’acord de noves relacions que eviti una separació abrupta l’1 de gener.

En l’arribada del líder tory, l’alemanya li va recordar les normes per la Covid-19: “Mantingui la distància.” “Dirigeix un vaixell amb severitat, Ursula, amb tota la raó”, va respondre un Johnson sorneguer.

La cita no va ser un fracàs absolut, però va acabar abans de la mitjanit amb les posicions sobre el Brexit encara massa distanciades per cantar victòria. Així, Brussel·les i Londres es donen fins diumenge per prendre “una decisió ferma” sobre el pacte comercial.

Poc abans de la trobada amb Von der Leyen, el primer ministre britànic va deixar clar que no acceptaria l’acord en els termes en què estava plantejat. A més de la pesca, el principal escull de les converses continuen sent les regles del joc en el comerç. A la UE preocupa que les empreses britàniques s’aprofitin del reforç en els estàndards climàtics per jugar amb avantatge en el mercat europeu i l’alemanya buscava ahir garanties que això no passaria. “Els nostres amics de la UE actualment estan insistint que si aproven una nova llei que nosaltres no complim o seguim, llavors tindran el dret automàtic de castigar-nos i adoptar represàlies”, es queixava al matí Johnson a la Cambra dels Comuns. També va acusar Brussel·les de voler robar “el control sobirà de les seves aigües” als britànics. “Aquests no són termes que cap primer ministre d’aquest país acceptaria”, va reblar.

Així va dibuixar les seves línies vermelles abans de la trobada amb Von der Leyen per intentar reforçar-se en les negociacions. Tot i això, Johnson es va mostrar confiat que encara són a temps de tancar “un bon acord amb els europeus”. Amb la capitulació del líder tory dimarts en la seva amenaça d’estripar alguns papers del divorci, les negociacions comercials van agafar un nou impuls, però el gest de bona voluntat britànic no és suficient.

A l’altre bàndol del canal de la Mànega no va gesticular tant abans de la reunió. Fonts diplomàtiques europees es negaven al matí a especular sobre les possibilitats d’un acord. Tampoc van voler aclarir si la UE i el Regne Unit estan a temps de ratificar el pacte perquè entri en vigor l’1 de gener i s’eviti una separació traumàtica dels forts vincles econòmics.

Amb aquest panorama, els líders europeus que es reuneixen avui a Brussel·les no han volgut incloure oficialment el Brexit en l’agenda. Tanmateix, fonts diplomàtiques europees asseguren que tindran “flexibilitat” per analitzar els progressos de la CE. A falta d’un acord definitiu, les mateixes fonts avisen que “diversos governs” ja han demanat que s’accelerin els plans de contingència en cas que no s’arribi a un acord a temps. De fet, a Brussel·les no descarten entomar el 2021 amb una dura separació i continuar negociant. Fonts diplomàtiques europees tampoc neguen la possibilitat de convocar una cimera extraordinària pel Brexit, però insisteixen que la voluntat és tancar un pacte aquesta setmana. “Intentarem sobreviure a aquesta cimera”, manifesten.

A banda del Brexit i dels fons europeus de recuperació, a la taula de la reunió de líders d’avui també hi haurà les noves relacions amb els EUA un cop Trump deixi la Casa Blanca, a més de la imposició de sancions a ciutadans de Turquia implicats en la disputa pel gas al Mediterrani. La crisi sanitària i la climàtica seran els altres dos plats del menú dels líders, si bé no s’espera cap decisió important al respecte.

Els Vint-i-set abordaran les estratègies de vacunació i el reconeixement mutu de tests. A més, intentaran acostar posicions per elevar la reducció de les emissions contaminants d’un 40% a un 55% el 2030. Fonts comunitàries, però, temen que, si s’allarguen les discussions sobre el fons de recuperació per la Covid-19, la UE ajorni la seva resposta a l’emergència climàtica. Un cop més la salut del planeta passaria a un segon pla per les preocupacions econòmiques del Vell Continent.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.