Els líders de la UE busquen desencallar els fons de recuperació en la reunió d’aquest dijous
Els 27 també aborden la Covid-19, les negociacions amb el Regne Unit i els objectius climàtics per al 2030
Els caps d’estat i de govern de la Unió Europea (UE) es reuneixen aquest dijous i divendres a Brussel·les per intentar desencallar el pressupost per als pròxims set anys i el fons de recuperació.
Amb Hongria i Polònia donant senyals d’una possible retirada del veto, els líders europeus es troben per intentar desbloquejar el procés d’aprovació del paquet econòmic per fer arribar els fons als estats al més aviat possible.
Sobre la taula dels líders també hi ha les negociacions amb el Regne Unit sobre la relació futura a partir del 31 de desembre, la coordinació per la Covid-19, els objectius climàtics per al 2030 o qüestions de política exterior com la relació amb els Estats Units o la situació al Mediterrani Oriental.
Malgrat no estar en l’agenda, la reunió dels líders europeus està marcada pel bloqueig del paquet econòmic per a la recuperació i les negociacions amb el Regne Unit. “El que està previst està i coses que són molt importants i no estan previstes també estaran. Aquesta cimera té una dosi d’incertesa”, diuen fonts diplomàtiques espanyoles.
Pel que fa al paquet econòmic, fonts comunitàries es mostren prudents sobre el possible aixecament del veto per part d’Hongria i Polònia després del principi d’acord a què han arribat amb la presidència alemanya de torn de la UE perquè recorden que cal arribar a un acord entre els 27. Amb tot, en la seva carta als líders el president del Consell, Charles Michel, es mostra “confiat” de poder assolir un acord per a la “ràpida implementació” del pressupost i del fons de recuperació.
En els darrers dies, la presidència alemanya de torn de la UE ha negociat amb Hongria i Polònia per desbloquejar el pressupost. Després de les converses, Budapest i Varsòvia han obert la porta a desbloquejar el paquet econòmic després d’acceptar un document que no modifica el text sobre el mecanisme d’estat de dret, però hi afegeix alguns detalls.
El document que ha presentat la presidència alemanya als ambaixadors dels 27 aquest dimecres a la tarda per sumar Hongria i Polònia a l’acord afegeix una declaració interpretativa sobre l’abast del mecanisme. També s’aplicaria només després que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea s’hagi pronunciat i crea un fre d’emergència sense unanimitat per poder portar la qüestió a una reunió dels líders.