Política

Moment crític per al ‘Brexit’

Johnson viatjarà a Brussel·les en els pròxims dies per intentar salvar l’acord amb la UE

Londres obre la porta a “desactivar” les clàusules polèmiques de la llei sobre el mercat interior

La Unió Europea i el Regne Unit afronten una setmana decisiva per a l’era post-Brexit. En el temps de descompte i amb importants discrepàncies sobre com ha de ser la seva nova relació a partir del 2021, el primer ministre britànic, Boris Johnson, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, es reuniran en els pròxims dies a Brussel·les per intentar salvar l’acord comercial.

El viatge de Johnson eleva les discussions a l’àmbit polític ara que els equips tècnics ja no poden avançar més en els tres àmbits de disputa: la igualtat de condicions en el comerç, la pesca i la governança del pacte. Però alguna oportunitat d’acord deuen haver vist a banda i banda del canal de la Mànega perquè Johnson estigui disposat a anar fins a la capital europea per negociar directament el text.

Després d’una llarga trucada telefònica ahir a la tarda, Johnson i Von der Leyen van concloure que persisteixen les mateixes “divergències significatives” en els tres temes clau. Segons el seu comunicat conjunt, han encarregat als seus equips que preparin un resum dels punts més conflictius per fer una reunió presencial a Brussel·les “en els pròxims dies”. No han concretat la data encara.

Just dijous i divendres els líders europeus estan citats a la ciutat belga per celebrar una cimera europea d’alt nivell sobre els reptes actuals del bloc. “La trobada només serà entre Von der Leyen i Johnson”, va puntualitzar ahir el portaveu de l’alemanya, Eric Mamer. Per tant, per ara el britànic no està convidat a la reunió dels Vint-i-set, a la Comissió Europea, encarregada de negociar el pacte en nom de tots els estats.

Segons recollien ahir els mitjans britànics, a Downing Street veuen clar que les converses han de continuar en l’àmbit “polític”. Això sí, es resisteixen a mostrar-se optimistes pel que fa a la trobada amb Von der Leyen. Fonts del govern britànic citades per The Guardian asseguraven ahir que “encara hi ha moltes possibilitats” que la reunió acabi en fracàs.

Malgrat aquesta prudència, poc abans de la trucada amb Von der Leyen, Londres va fer un gest a Brussel·les que pot facilitar les converses. El govern de Johnson va obrir la porta a “desactivar” les clàusules de la seva polèmica llei del mercat interior que incompleixen l’Acord de Retirada.

La intenció de saltar-se aquest tractat internacional que estableix les bases del divorci amb la UE havia generat malestar entre la classe política europea en plenes negociacions del segon pacte amb el líder tory. Per això, ahir va ser un alleujament que Johnson fes marxa enrere.

El govern britànic assegura que està “preparat per eliminar” les clàusules controvertides sobre les declaracions de les exportacions i les ajudes d’estat, si s’acorden les “solucions” que s’han posat sobre la taula amb els europeus en el grup encarregat de supervisar la implementació de l’acord de separació.

Aquest compromís no arregla les diferències entre la UE i el Regne Unit en la negociació de l’acord de noves relacions post-Brexit, però és un senyal d’apropament en un moment crucial, poques setmanes abans que acabi el període transitori. Després d’un any vivint a la pràctica sota el paraigua europeu, els britànics abandonaran definitivament el club el pròxim 1 de gener.

Queden només 24 dies i un important acord per tancar si a banda i banda del canal de la Mànega no volen enfrontar-se a grans disrupcions en la seva relació just l’any que volen sortir de la crisi de la Covid-19. Amb l’inici de les discussions directament entre els líders europeus, les negociacions sobre l’era post-Brexit entren definitivament en una fase crítica.

LES FRASES

No hi ha les condicions per a un acord perquè encara tenim diferències
Ursula von der Leyen
presidenta de la comissió europea
No hi ha hagut avenços en les intenses negociacions dels dos darrers dies
Simon Coveney
ministre d’Afers Estrangers irlandès

Brussel·les desconfia de la competència britànica

Gairebé des de l’inici de les converses, al març, els equips negociadors han xocat pels mateixos temes: la pesca, la governança de l’acord i la competència comercial lleial. Segons va publicar ahir The Guardian, en la reunió de diumenge entre el cap negociador de la Unió Europea, Michel Barnier, i el responsable britànic David Frost s’hauria arribat a un acord sobre l’accés dels pescadors europeus a les aigües del Regne Unit. Tanmateix, ahir Barnier va negar en una trobada amb els ambaixadors dels 27 estats membres de la UE i un grup d’eurodiputats que el problema pesquer s’hagi resolt.

Tot i les informacions contradictòries, a Brussel·les els ulls estan cada cop més posats en l’obstacle de la competència comercial lleial. En principi, la Unió Europea i el Regne Unit haurien acordat que cap de les parts pugui retallar un nivell mínim d’estàndards laborals, socials i mediambientals a partir del 2021. Però com que Brussel·les pretén reforçar la política climàtica els pròxims anys, ha posat sobre la taula una clàusula que permetria a la Unió Europea imposar aranzels als productes britànics si Londres es desvia de les regulacions europees, si aquestes eleven els estàndards. Brussel·les tem que les empreses britàniques aprofitin per competir amb avantatge en el mercat europeu. La proposta no agrada a Boris Johnson, que vol deslligar-se del bloc europeu, i plantejaria revisar l’acord d’aquí a uns anys si li convé.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.