Política

El rei emèrit intenta una regularització fiscal pel cas de les targetes ‘black’

Mira de desactivar la investigació que més l’afecta, la de l’ús de fons opacs que rebia d’un milionari mexicà

Hisenda s’ha de pronunciar sobre la declaració

L’advocat de Joan Carles I ha presentat una declaració voluntària a l’Agència Tributària per regularitzar la situació fiscal del rei emèrit. L’entitat pública està analitzant l’escrit i decidirà en els pròxims dies si l’accepta o demana aclariments i estableix l’import de la multa a pagar, segons va publicar ahir el diari El País.

La declaració no estaria relacionada amb béns a l’estranger, sinó amb l’ús que van fer ell i alguns familiars seus de targetes de crèdit black, vinculades a comptes corrents de l’empresari mexicà Allen Sanginés-Krause, investigat per la fiscalia del Tribunal Suprem.

L’ús d’aquests diners –que va gastar utilitzant el coronel de l’exèrcit de l’aire Nicolás Murga Mendoza com a testaferro– va tenir lloc entre els anys 2016 i 2018, quan Joan Carles I ja havia abdicat i perdut la inviolabilitat. Segons el rotatiu madrileny, “l’import defraudat podria superar els 120.000 euros en alguns exercicis, límit a partir del qual es considera delicte fiscal, castigat amb fins a cinc anys de presó”.

La regularització voluntària es pot presentar en qualsevol moment abans que l’Agència Tributària obri una inspecció o un jutge citi a declarar com a investigat per presumpte frau fiscal o blanqueig de capitals. El rei emèrit va sortir d’Espanya l’agost passat i viu des de llavors als Emirats Àrabs Units. El seu retorn depèn de si el fiscal Juan Ignacio Campos, que dirigeix les tres investigacions de la fiscalia en contra seu, les arxiva o presenta la corresponent querella.

Al marge del cas de les targetes opaques, Joan Carles I està sent investigat també per possibles delictes de corrupció en el marc de l’adjudicació d’un contracte per a la construcció del tren d’alta velocitat a la Meca a un consorci d’empreses espanyoles, el 2011. Al centre del cas, hi ha una transferència de 100 milions de dòlars que, segons el diari suís La Tribune de Genève, Juan Carlos hauria rebut el 2008 en un compte de Suïssa procedent de l’Aràbia Saudita. També hi ha la suposada existència de comptes al paradís fiscal de Jersey, cosa que l’afectat nega.

Amb tot, la fiscalia del Suprem creu que aquests dos casos no poden ser jutjats a causa de la inviolabilitat del monarca. De fet, segons elDiario.es, el ministeri públic ultima una proposta d’arxivament amb una detallada exposició de les irregularitats comeses per Joan Carles mentre ocupava el càrrec de cap d’Estat.

Tensió al Congrés en l’aniversari de la Constitució

Redacció

Les tensions derivades per l’aprovació dels pressupostos generals amb el suport d’ERC i EH Bildu van aflorar ahir durant la celebració del 42è aniversari de la Constitució espanyola, en una jornada en què el govern i l’oposició es van atribuir el compliment de la carta magna i es van acusar mútuament de no respectar-la. Així, mentre el líder del PP, Pablo Casado, feia una crida als “moderats” a dirigir els “designis” d’Espanya enfront dels “enemics de la nació”, Pablo Echenique, portaveu de Podem al Congrés, replicava assegurant que el text constitucional està “amenaçat per dues cinquenes parts” de la cambra baixa, en referència als diputats del PP i de Vox.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.