Política

Deu grups presenten una proposició no de llei al Congrés per reclamar “igualtat lingüística” al govern espanyol

Exigeixen que les administracions d’un mateix territori lingüístic puguin comunicar-se en la llengua pròpia

Els grups parlamentaris al Congrés dels Diputats de Podem, Más País, ERC, Bildu, PNB, CUP, Compromís, Junts per Catalunya, PDECat i BNG han presentat una proposició no de llei a la Mesa de la cambra baixa espanyola per reclamar “igualtat lingüística” al govern espanyol.

Els deu grups reclamen al text que el Congrés insti l’executiu comanat per Pedro Sánchez a iniciar les accions que calgui perquè les llengües pròpies diferents del castellà tinguin “el mateix reconeixement” i els seus parlants “els mateixos drets i deures” que es reconeixen al castellà.

Per exemple, demanen que administracions del mateix espai lingüístic puguin comunicar-se en la llengua pròpia del territori, un extrem que ara el Tribunal Suprem prohibeix.

També demanen que el govern “garanteixi el deure de coneixement” del funcionariat que presti serveis a territoris amb llengua pròpia, així com que impulsi les mesures “adequades” per “estendre el coneixement generalitzat de les llengües als seus respectius territoris”.

A més, volen que la cambra baixa espanyola insti l’executiu a “assumir la realitat plurilingüe” i a garantir que l’administració de l’Estat funcioni en les diferents llengües independentment de la ubicació física. Posen com a exemple les Corts -on ara com ara s’impedeix parlar-hi en una altra llengua que no sigui el castellà-, el Tribunal Constitucional, el Tribunal Suprem, l’Audiència Nacional, l’Agència Tributària, la Seguretat Social o RTVE.

Un altre punt de la proposició insta l’executiu a impulsar i donar suport a reformes estatutàries per a l’oficialitat de les llengües pròpies que encara no són oficials en una part o en la totalitat del territori on es parlen.

I es demana “garantir la igualtat lingüística” de l’Estat estenent deures i drets dels quals “fins ara només s’ha beneficiat el castellà”.

“Posar fi a la imposició legal exclusiva del castellà en la normativa estatal” és un altre dels punts de la proposició, on s’alerta que aquest extrem afecta “de manera frontal l’àmbit econòmic i singularment l’etiquetatge”.

Finalment es demana permetre l’ús administratiu de les diferents llengües entre territoris del mateix espai lingüístic -cal recordar que a finals d’octubre el Tribunal Suprem refermava la prohibició de l’ús exclusiu del català entre administracions d’aquest àmbit lingüístic- i “respecte real, basat en drets i deure i en l’actuació compromesa de tots els poders de l’Estat”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.