Educació

La pandèmia ha forçat els professors de la UdG a innovar en la docència

El model en sortirà reforçat perquè molts canvis s’hi incorporaran

Els alumnes han reforçat la interactivitat digital, però han vist sacrificada la relació personal

El professorat de la Universitat de Girona (UdG), arran de la pandèmia, ha iniciat un procés d’innovació docent important i algunes de les propostes es quedaran. Així ho ha afirmat el vicerector de la Universitat, José Antonio Donaire, en unes declaracions a l’Agència Catalana de Notícies, en què ha avançat que els docents han hagut d’adaptar-se a marxes forçades al món digital. Per això la Universitat ha ofert cursos de formació per als docents perquè es familiaritzessin amb les noves eines. Per altra banda, alguns dels professors creuen que la virtualitat obliga els alumnes a ser més “autònoms” i per això creuen que tindran “més oportunitats” en el mercat laboral.

De fet, diversos professors creuen que ja no es podrà tornar al model unidireccional en què els estudiants anaven a classe a prendre apunts. Si bé el model de Bolonya ja va introduir alguns canvis en aquest sentit, ara la virtualitat ha obligat a accelerar la transformació pedagògica. “La pantalla ho canvia tot”, hi ha afegit Donaire. De fet, el vicerector ha recordat que “la capacitat d’atenció” d’un estudiant davant de la pantalla no és la mateixa que en una aula i això obliga els docents a buscar “altres recursos” per mantenir “la narrativa” de la classe, com ara vídeos o altres continguts més interactius.

Per tal de no deixar a ningú enrere, la Universitat va engegar cursos de formació per als professors abans de començar el curs acadèmic. Aquests cursos de formació van anar acompanyats de la compra d’aplicacions informàtiques que els professors poden fer servir ara a les seves classes. També es va instal·lar una càmera a cada classe perquè es poguessin fer classes duals.

Donaire creu que, si bé els alumnes sortiran més ben preparats en determinats aspectes com ara la interacció digital, hi ha altres aspectes en què fallaran més. Un exemple és el treball en equip, l’empatia o les relacions socials que s’estimulen a través de la presencialitat. Malgrat tot, Donaire ha assegurat que tots els alumnes tindran “les mateixes competències”, tant si han estudiat abans de la pandèmia com si han estudiat després.

En la mateixa línia, Sílvia Simon també aprofita les pràctiques per veure si els estudiants han entès la matèria. Tot i les restriccions, la Universitat permet als alumnes accedir al laboratori per fer-hi les pràctiques. En aquest moment, Simon aprofita per passejar i comentar el que estan fent. Aquestes petites converses són un indicador per veure si els alumnes han entès la matèria.De tota manera, Simon troba a faltar la presencialitat de les classes. Segons la professora, el contacte directe entre professor i alumne és “el valor afegit de la universitat”, ja que “el coneixement és a molts llocs”. Tot i així, Simon valora molt positivament com s’han adaptat els estudiants a la nova situació. “Fa molts anys que parlem del pla Bolonya i la necessitat que els alumnes aprenguin a aprendre i ara crec que ho hem aconseguit”, afirma.De fet, Sílvia Simon creu que els alumnes durant la pandèmia són “més autònoms” perquè s’han d’espavilar més i interessar-se més en les matèries. En la mateixa línia, la professora del màster d’advocacia, Elena Boet, també creu que la crisi sanitària farà que els estudiants surtin “més ben preparats”. A més, la distància també fa que “qui es connecti és perquè té interès” i això serveix de filtre. En aquest sentit, si algú no vol assistir a una classe, pot recuperar-la veient el vídeo quan vulgui, perquè els professors pengen totes les sessions en una intraweb.

LA FRASE

La pantalla ho canvia tot, des de la capacitat d’atenció fins a la narrativa de la classe, amb els vídeos
José Antonio Donaire
Vicerector de Comunicació i Promoció
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.