ERC quantifica el suport al pressupost en 2.300 milions
Aragonès defensa el sí als comptes de Sánchez i Iglesias, que inclouen una inversió equivalent a l’aportació catalana al PIB
La Generalitat gestionarà l’ingrés mínim vital i part dels fons europeus
El que dimarts era un preacord ahir es va convertir en un acord entre ERC i el govern de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias pel sí dels republicans al pressupost del 2021. A l’anunci de l’aixecament del control financer del Ministeri d’Hisenda sobre la Generalitat, el vicepresident, en funcions de president del govern i de candidat in pectore d’ERC, Pere Aragonès, va afegir-hi ahir 2.339 milions d’euros en inversions i transferències per a Catalunya, que suposen un 19,13% sobre el total regionalitzat, un percentatge superior al pes català en població estatal (16,3%) i lleugerament per sobre de la contribució catalana al PIB del conjunt de l’Estat (19%). Aragonès va justificar també el sí republicà als comptes espanyols a canvi d’una disposició addicional a la llei de pressupost que es titularà Seguiment de les inversions a Catalunya, que fixarà una trobada quadrimestral per avaluar el grau d’execució de les inversions previstes en el marc de la comissió bilateral d’infraestructures, recollida a l’Estatut, que només s’ha reunit en una ocasió des de la seva constitució: el 15 d’octubre del 2018.
Sota el braç d’Aragonès també hi ha la “cogovernança” dels fons europeus per a la reconstrucció, de manera que la Generalitat marqui les prioritats d’inversió a Catalunya de la part dels fons que li pertoca. Igualment, el preu del suport d’ERC inclou la gestió catalana de l’ingrés mínim vital, l’entrada de la Generalitat a la gestió del Consorci de la Zona Franca de Barcelona –nomenarà dos membres de ple, un dels quals n’ocuparà la vicepresidència segona–, 4 milions per al finançament d’un corredor humanitari, 2,5 milions per a salvament marítim i l’homologació fiscal de l’Institut Català de Finances a l’Institut de Crèdit Oficial –per posar les bases per a una futura banca pública catalana–, a més de l’anunciada reforma de l’impost sobre el patrimoni per posar fi al dúmping fiscal madrileny, un comitè per estudiar una reforma fiscal, una moratòria de pagaments a la Seguretat Social per als autònoms i la recuperació del deute acumulat per l’Estat en la gestió de les beques des del 2005.
Per Aragonès, el suport d’ERC “no és cap xec en blanc, és un acord amb una exigència absoluta”, en el benentès que l’únic pressupost “veritablement just és el d’una Catalunya independent”.
Rufián i Duran i Lleida
El cap de files republicà al Congrés, Gabriel Rufián, va rebutjar la comparació amb el peix al cove i les contrapartides que aconseguia Josep Antoni Duran i Lleida per a Catalunya a canvi d’aprovar el pressupost: “A mi no em consta que Duran i Lleida fos republicà, ni independentista, ni d’esquerres; nosaltres, sí. Nosaltres no hem negociat això en una suite del Palace, ni al Majestic, ni estem investint Aznar. Qui pensi que Duran i Lleida negociaria que Catalunya gestionés l’ingrés mínim vital desconeix la política catalana dels últims 40 anys.”
La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, compareixerà avui al costat de la vicepresidenta del partit, Elsa Artadi, per valorar l’acord un cop coneguts els detalls, però ja d’entrada va dir dimarts que l’aixecament del 155 financer és un mer retorn del que ja era dels catalans. Mentrestant, el president espanyol, Pedro Sánchez, va celebrar ahir els acords assolits amb el PNB, ERC i EH Bildu com una “notícia extraordinària” que esvaeix el camí perquè l’Estat “digui adeu al passat”.
LES FRASES
Torra recorda als republicans la submissió nacional que cerca l’Estat
El 131è president de la Generalitat, Quim Torra, va recordar ahir que mentre ell va ser cap de govern l’independentisme va impedir que s’aprovés cap pressupost espanyol: “Al contrari, vam tombar-los.” “És un dels honors més grans de la meva carrera política”, va assegurar en un missatge publicat a Twitter. El president va rebutjar que els grups independentistes, en referència a ERC, donin suport als comptes “d’un Estat que et vol sotmès nacionalment i asfixiat econòmicament”.
Tampoc el president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, veu de bon ull les contrapartides negociades per ERC. “Hem passat del peix al cove al pet al cove”, va resumir a Twitter. “Catalunya té un dèficit d’infraestructures acumulat de 45.000 milions d’euros”, va detallar, fent referència a un estudi de la Cambra. Canadell també va recollir els 28.000 milions del dèficit en aquest àmbit només en l’última dècada, segons la patronal Foment del Treball Nacional. En aquest context, va denunciar que els 2.300 milions anunciats per Aragonès “són engrunes” davant un dèficit fiscal de 16.000 milions. “Prou enganys”, va exclamar.