Arts escèniques

Dilluns es reprendrà el tercer acte

El Procicat permet de reobrir cinemes, teatres i auditoris de música amb el 50% de l’aforament i fins a 500 espectadors

El Gran Teatre del Liceu no veu viable obrir fins que no desaparegui el límit de 500 espectadors
Àlex Casanovas demana “una actitud responsable i solidària” de tots els ciutadans

Dilluns començarà el tercer acte. Serà la segona arrencada del teatre des que van obligar-los a tancar el 14 de març. La primera reobertura (o segon acte) el 25 de maig van poder reobrir amb un aforament del 30%, fins que es va tornar a tancar a Catalunya, el 30 d’octubre. Es va exigir tres dies després que s’aprovés una excepció perquè els espectadors tinguessin un marge d’una hora (fins a les 23 h) per poder tornar a casa, quan ja s’havia aplicat el toc de queda. Aquest tercer acte arriba amb unes condicions més optimistes que l’esborrany que va circular fa alguns dies. A partir de dilluns, podran obrir tant sales de cinema com teatres i auditoris de música i sales de concerts amb el públic assegut en cadires enumerades fins al 50% de l’aforament. S’imposa la limitació de 500 espectadors màxim a les sales de més d’un miler de capacitat. A partir de dilluns, també augmenten fins al 50% les biblioteques i els museus (que mantenen fins diumenge el 30% màxim d’ocupació).

En la segona (en principi, a partir del 7 de desembre) i la tercera fase (des del 21), l’aforament de teatres, cinemes i sales de concerts se situarà en el 70%, amb la mateixa limitació de persones, fixada en 500. No serà fins a la quarta fase (des del 4 de gener, en principi) que el públic podrà arribar a 1.000 persones. Segons es va avançar ahir en la presentació del pla, l’entrada d’un espectacle permetrà de saltar també el confinament municipal (o comarcal, en la fase 2) els caps de setmana, fet que, per exemple, facilita l’assistència a festivals com el Temporada Alta i el BarnaSants, per exemple. El festival, de fet, ha mogut dates dels espectacles per mirar de permetre les màximes actuacions en directe. I s’allarga del 8 al 22 de desembre. També el Festival de Jazz de Barcelona modifica onze concerts, que es traslladen al gener i al febrer vinent. Joan Anton Cararach, director artístic del Festival de Jazz de Barcelona, ha criticat a l’agència ACN que la Generalitat “improvisa condicionada per les circumstàncies i ha castigat molt la cultura d’una manera desmesurada i sense cap sentit”. No descarta que es moguin altres concerts. El Barnasants manté el format en línia fins diumenge. La setmana vinent programaran tres concerts presencials.

Bona part dels teatres públics ja anunciaven ahir obertures, pràcticament immediates. L’actual tancament de teatres no va impedir assaigs, com a la primavera. El TNC, per exemple, dimecres estrenarà Monroe-Lamarr i estrenarà L’hèroe a la Sala Gran el 3 de desembre, tal com estava previst. La directora executiva del TNC, Mònica Campos, feia menció dels equipaments que no obriran les seves portes pel límit de les 500 localitats: “Esperem que, ben aviat, ells també puguin obrir.” El director general del Liceu, Valentí Oviedo, va celebrar la noticia, però va lamentar que la limitació màxima impedeix que sigui viable obrir el teatre líric, però va confiar que es pugui revisar i permeti d’estrenar La traviata al 50% a mitjan desembre. També va confiar que no es repeteixin més tancaments i que “la cultura s’estandarditzi d’una manera estable i constant en el nostre país” El Mercat de les Flors continuarà amb la programació que ja tenia programada. Al Teatre Lliure esperen estrenar Una la setmana vinent, tot i que esperen a veure publicada l’ordre al DOGC. L’Auditori, per la seva banda, no obrirà fins al 4 de desembre. Ha continuat programant sense públic totes les setmanes oferint els concerts través de la seva xarxa digital.

Tampoc les sales privades arriben amb el pas canviat. La majoria obriran. La més matinera, el Goya amb l’Escape room, dimarts vinent. O l’Antic Teatre, que ja tenia programat el Flux Festival. La Villarroel reobrirà dissabte amb la nova versió de La cabra o Qui és Sylvia?. Al Romea (53 diumenges) s’esperaran al 3 de desembre i al Condal, al 4 de desembre (El món màgic d’Oz)

El Tantarantana prepara per a l’1 de desembre l’estrena de La segona Eva, de Marta Aran (que s’hauria d’haver estrenat en aquestes setmanes de tancament). També arrencarà el 4 de desembre la nova producció d’El mètode Grönholm al Poliorama. Aquest tercer acte permet d’acomiadar l’Smiley després de l’amor a l’Aquitània.

Avui mateix, hi ha programada una Vetlla d’Espiritualitat i Art a l’església de Santa Anna, a Barcelona, amb un aforament limitat a 100 persones. És la particular fórmula que ha trobat l’Assemblea de Treballadors de la Cultura per fintar el tancament de teatres.

Reacció dels sectors

En general, s’aplaudeix la mesura però amb cautela: El president del Gremi de Cinemes de Catalunya i membre de la plataforma Cultura Segura, Camilo Tarrazón, ha manifestat que valoren les mesures de flexibilització de l’activitat cultural, encara que en qüestiona la viabilitat per les limitacions d’aforament. “Ara, que ens hagin donat un horitzó temporal més llarg permet de planificar millor les estrenes”, va dir. Carmen Zapata, gerent de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya, va manifestar que la mesura tindrà d’entrada un efecte “psicològic” positiu per a desenes de sales que fa mesos que romanen tancades. Ara bé, també va avisar que la meitat de les 85 sales associades no reobriran fins que el límit d’aforament no s’elevi al 70%, “no els surten els números”. Finalment, Àlex Casanovas, president de l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, va celebrar la reobertura i va demanar “una actitud responsable i solidària” de tots els ciutadans per garantir que les fases es puguin anar aixecant cada 15 dies i s’eviti una devastadora tercera onada.

L’ajuda de 750 euros s’ampliarà la setmana vinent

La convocatòria de l’Assemblea de Treballadors de la Cultura a la plaça de Sant Jaume, ahir al matí, va venir precedida per l’avís que Treball aturava la línia d’ajudes de 750 euros als treballadors de la cultura. Un centenar de persones, representants de col·lectius, associacions professionals i sindicats van llegir un manifest que expressa una “profunda indignació i desacord” amb les decisions preses i exigeix el pagament de totes les actuacions cancel·lades o ajornades des del març. Els signants demanen la reobertura immediata i clamen que en el context actual els espais culturals són “imprescindibles”.

Teòricament, a partir d’ahir es poden omplir les sol·licituds per demanar l’ajuda puntual de 750 euros. Ahir el conseller de Treball va advertir que es volia corregir el col·lapse de fa uns dies amb l’ajuda puntual per als autònoms. Segons ha pogut saber aquest diari, la nova sol·licitud garantirà el pagament a tots els treballadors de la cultura (artistes i tècnics) que s’hi acullin. És previst que la revisió s’aprovi dimarts vinent. Aquesta ajuda és compatible amb altres prestacions socials i n’hi haurà prou amb demostrar un feina anul·lada durant la pandèmia.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.