L’òrgan electoral dels EUA certifica que no hi ha frau
L’equip de transició de Biden redobla la pressió a Trump perquè li faciliti l’accés a la informació per fer el traspàs de poders
La Xina trenca el silenci i reconeix la victòria del candidat demòcrata en les presidencials
L’advocat de Trump situa a Barcelona “vots robats”
Ni frau electoral, ni ingerència estrangera, ni errades informàtiques ni res de res. Les eleccions nord-americanes del passat 3 de novembre van ser, segons el Consell de Coordinació Governamental de la Infraestructura Electoral, “les més segures de la història del país”, una declaració que afegeix una estocada més a l’ara per ara insostenible posició del president Donald Trump, que insisteix que li han robat unes eleccions que tenia guanyades “per molt” i que encara es nega a acceptar una derrota cada vegada més clara.
En un comunicat difós ahir, divendres, a la matinada, la conclusió és clara: “No hi ha cap evidència de cap sistema de votació esborrat o vots perduts, vots canviats, o que s’hagi compromès de cap manera.” Ho van marcar en negreta, com per deixar clar que no hi ha cap dubte i que la mirada de qui ho llegís anés directament allà, a la confirmació que no hi ha res de les denúncies republicanes i del president Trump de frau.
Fins ara no hi havia res que portés a pensar que hi hagués un complot per alterar el resultat de les eleccions, contràriament al que defensa el president Trump a través de Twitter i els seus fidels aliats per les televisions.
Un dia abans, The New York Times ja havia trucat a tots els estats sense trobar ni rastre de frau o incidències greus que poguessin haver alterat els resultats. Tots els funcionaris estatals que estan sortint cada dia davant de la premsa per explicar l’estat dels recomptes o l’evolució de l’escrutini neguen sempre que hi hagi hagut alguna disrupció flagrant que posi en dubte els resultats. Les crides perquè la ciutadania denunciï fets que hagin pogut afectar el procés no obtenen resultats.
“Mentre sabem que hi ha moltes demandes sense base i oportunitats per a la desinformació sobre el procés de les nostres eleccions, podem assegurar que tenim la confiança més gran en la seguretat i la integritat de les nostres eleccions”, va resoldre el Consell per la Integritat de les Eleccions, que agrupa funcionaris federals de seguretat nacional i experts en la matèria.
El pla de denunciar frau no té sentit ni per als advocats de l’equip de campanya del republicà. Com a mínim en un parell de judicis de la munió de demandes presentades a mitja dotzena d’estats, els representants de Trump van confessar que no veien frau ni “robatori d’eleccions”, sinó errades fetes sense mala intenció.
L’advocat de Trump i exalcalde de Nova York Rudy Giuliani, però, va denunciar ahir que l’empresa veneçolana Smartmatic, filial d’Indra, hauria “piratejat i robat” a Trump vots que ara “són a Barcelona”.
Mentrestant, Trump es desinfla. Ha estat nou dies sense parlar i set sense que se’l veiés fins ahir, en què va fer una compareixença per valorar la vacuna de Pfizer contra el coronavirus. El president va desviar-se del seu discurs de vencedor per apuntar que “qui sap quin govern hi haurà”.
Ahir mateix, el seu assessor comercial, Peter Navarro, deia a Fox Business que la Casa Blanca està treballant com si Trump hagués guanyat la reelecció. Alhora, tots els rumors indiquen que Trump estaria entusiasmat preparant un nou assalt a la Casa Blanca d’aquí a quatre anys.
Mentre Trump no admeti el resultat ni doni l’ordre necessària, el traspàs de poders es veu cada vegada més afectat. Cada dia que passa és un dia menys que Biden té accés a fons reservats per començar a dotar d’eines un equip que encara no té accés a informació confidencial per enllestir la presa de poder. El neguit és tan elevat que fins i tot s’han publicat anuncis a la premsa de la capital demanant a la cap de l’administració de serveis generals, Emily Murphy, que desobeeixi les ordres del Despatx Oval i doni les claus als demòcrates per engegar la transició de manera formal.
Trump està cada vegada més sol, i fins i tot els països que es resistien a felicitar Biden pel seu triomf electoral estan fent marxa enrere i obrint vies de comunicació amb el president electe. Ahir va ser el torn de la Xina, que trencava el silenci per reconèixer el triomf dels demòcrates, i que justificava el retard a l’hora de fer-ho en haver estat “seguint les reaccions dels EUA i la comunitat internacional”.