Successos

Por a atacs terroristes com els de París i Viena

Una circular insta els mossos i policies a estar alerta i adoptar mesures per l’alt risc d’atemptat

Els recents atemptats a París (la decapitació del professor Samuel Paty) i a Viena (el tiroteig que va acabar amb cinc morts i nombrosos ferits) han fet disparar les alarmes a Catalunya, davant el temor que aquest atacs siguin un incentiu per a altres potencials terroristes. Per això, una circular alerta del perill als mossos i policies.

“Cal que en feu difusió als agents dels vostres escamots, en el sentit de valorar a l’alça el risc d’atemptat terrorista a Catalunya. El modus operandi més probable continua sent el d’un atac protagonitzat per una sola persona o un grup reduït d’autors, emprant armes blanques o de foc o utilitzant vehicles per provocar atropellaments. També és probable l’ús de dispositius explosius improvisats, especialment en accions amb armes de foc, que els autors podrien portar a sobre com cinturons o armilles explosives. Insistiu en la necessitat d’augmentar l’alerta, especialment als llocs de principal concurrència pública, i observar amb rigor les mesures d’autoprotecció”, remarca la circular policial.

Catalunya, com la resta de l’Estat, es troba en nivell d’alerta 4 i, per ara, no es planteja apujar-lo al nivell 5, que comportaria posar l’exèrcit al carrer com fan països com França, Itàlia o el Regne Unit.

Macron du reforços al Pertús

enric bonet

El president francès, Emmanuel Macron, va fer ahir al migdia una visita llampec a la Catalunya Nord. El dirigent va desplaçar-se al pas fronterer del Pertús per anunciar-hi un reforç del control policial de la frontera entre l’Estat francès i l’espanyol. El nombre d’agents que controlen aquesta zona es duplicarà, de 2.400 a 4.800 policies francesos. Un augment considerable “que es deu a la intensificació de l’amenaça” terrorista, va assegurar Macron, referint-se als recents atacs contra el professor Samuel Paty i a Niça, aquest últim, comès per un jove tunisià que havia arribat al territori francès pocs dies abans, després d’haver passat per Itàlia. A més del perill gihadista, les autoritats franceses s’interessen per la situació a la frontera per frenar la immigració clandestina. Des del final del primer confinament a la primavera, els Pirineus s’han convertit en la principal porta d’entrada d’immigrants a França. París vol limitar-ho. De fet, Macron va anunciar que en el pròxim Consell Europeu del desembre proposarà una reforma profunda de l’espai Schengen perquè hi hagi “més control” de les fronteres.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.