Alta tensió i dubtes en la jornada electoral als EUA
excepcionaLitat
El país afronta unes eleccions atípiques, afectades per la pandèmia de coronavirus i enmig d’una polarització extrema
Les enquestes auguren una victòria de Biden i es tem un recompte lent i possibles disturbis
Els Estats Units arriben al dia de les eleccions al límit, amb la tensió pels núvols, amb una angoixa galopant. El dia que tothom esperava ja ha arribat i ho fa ple de dubtes, enmig d’una pandèmia que ja ha afectat els comicis, tant en el fons com en la forma, amb una divisió i polarització social enorme, i amb la certesa que, sigui quin sigui el resultat, el país que surti com a resultat de les urnes serà totalment diferent del que hi ha actualment.
Totes les enquestes, sondejos i prediccions auguren que Biden no hauria de tenir problemes per guanyar les eleccions, que les probabilitats que ell sigui el pròxim president dels Estats Units són elevadíssimes. Els senders cap a la victòria són múltiples i són diverses les combinacions que el durien a la Casa Blanca.
Però l’experiència de fa quatre anys encara és molt present, i ningú es confia i tot són precaucions i paraules mesurades. Els republicans somnien que avui aparegui una “onada vermella” que capgiri les previsions: segons enquestes recents en estats clau, dos terços dels qui votaran presencialment avui ho faran per Donald Trump. El nivell de participació serà cabdal.
Cap dels dos candidats vol deixar res a l’atzar, i les últimes hores estan sent frenètiques, amb esprints maratonians a la recerca de tots els vots.
Donald Trump, tal com va fer fa quatre anys, va tenir una agenda pleníssima. Va fer cinc mítings en quatre estats on va guanyar el 2016 i que necessita conservar per tenir alguna opció de reelecció. Els demòcrates, per la seva banda, van desembarcar tot l’arsenal gairebé en exclusiva a Pennsilvània, estat que es preveu que serà clau per desequilibrar la balança. Si Joe Biden aconsegueix guanyar-lo, la seva victòria està gairebé assegurada.
El neguit sobre què passarà aquesta nit és incessant. La pandèmia ha alterat la jornada de votació tradicional i afectarà el recompte: han votat de manera anticipada més de 95 milions de persones, gairebé el 70% dels qui ho van fer el 2016, i això pot alentir la declaració del vencedor hores o dies.
El país té al cap que potser demà es llevarà sense president electe. No obstant això, alguns mitjans asseguraven que Trump tenia la intenció de declarar-se guanyador amb els primers resultats i amb desenes de milers de vots per recomptar-se, i això li permetria donar base a les seves teories de frau electoral i sistema manegat en contra seu si, amb totes les paperetes comptades, al final guanyés Biden. El president va negar-ho, però va dir que té un exèrcit d’advocats preparat per aterrar a l’estat que faci falta per desafiar el recompte en estats governats per demòcrates.
Davant l’amenaça, l’aspirant demòcrata a la vicepresidència, Kamala Harris, va esquivar respondre i atiar el foc: “Estem centrats a recordar als votants què hi ha en joc i assegurar-nos que tothom vota”, va dir abans de la seva gira per Pennsilvània.
L’ambient enrarit i la poca confiança en què passarà no permet descartar cap hipòtesi. Tampoc els rumors i pors que, amb qualsevol resultat, els carrers s’omplin de manifestacions, disturbis i violència dels qui no acceptin el resultat. Amb les protestes per la justícia racial i contra la brutalitat policial encara a la retina, molts comerços i edificis del centre de Washington han tapiat els aparadors per evitar desperfectes. La Casa Blanca ha instal·lat una tanca per assegurar la residència presidencial, i s’han desplegat 250 efectius de la guàrdia nacional per si calgués.
Junts vencerem el sistema corrupte
Donald Trump
president dels estats units