Retorn a la casella de sortida
El sector turístic reclama estratègies que facin compatibles el control de la pandèmia i el desenvolupament de l’activitat
Lamenten que malgrat els esforços que han fet hagin hagut de tancar
Retorn a la casella de sortida. Així van definir ahir el president de la Federació d’Hostaleria de les comarques de Girona, Antoni Escudero i el director general de Guitart Hotels i de l’Associació Catalana de Professionals del Turisme, Robert Torregrosa, la situació que els ha portat les noves restriccions de la Generalitat per frenar la Covid-19. Escudero manté que el sector s’ho està passant malament, que a la demarcació de Girona a hores d’ara no hi ha més del 5% dels hotels oberts dels 800 que hi ha i que aquests són petites instal·lacions familiars. Dels restaurants i bars, que ja fa dues setmanes que estan tancats, comenta que sí que és cert que alguns han optat per oferir als clients menjar per emportar-se però que “amb això no en treuen ni el jornal”. “Això és un desastre i ningú s’esperava haver de tornar a l’inici”, va dir. Manté que el tancament de la restauració no és la solució i que si es fa és perquè “no hi ha les infraestructures sanitàries necessàries perquè fa molts anys no s’ha invertit en sanitat”. Explica que dels 90.000 gironins que hi ha en els ERTO, bona part són del sector turístic, i assegura: “Si ens haguessin deixat funcionar això no passaria.” “Ho trinxaran tot”, diu.
Per la seva banda, Torregrosa reclama que les administracions exonerin el sector d’una part dels impostos i de la Seguretat Social perquè “els ajuts ja ens els busquem nosaltres”. “I que no passi com ja ha passat en alguns ajuntaments que han retardat el cobrament d’algun impost i després ha arribat amb càrrecs”, diu.
Mesures “injustes”
L’Associació Turística d’Apartaments (ATA) creu que les noves restriccions són injustes i suposen un altre cop a un sector que ja estava sent molt afectat per la pandèmia. L’entitat considera que caldria trobar una estratègia que fes compatible el control de la pandèmia amb el desenvolupament de l’activitat en aquest sector. L’ATA destaca el gran esforç que ha fet el sector per garantir la màxima seguretat i higiene als allotjaments, i recorda que gràcies a aquest esforç ni els allotjaments turístics ni les activitats relacionades amb el turisme a la Costa Brava han estat focus de contagi de la pandèmia.
Les noves mesures s’han traduït en nombroses cancel·lacions de reserves per aquest cap de setmana i per al mes de novembre. Sense mobilitat entre municipis a Catalunya de divendres a diumenge no hi ha turistes. A això hi hem d’afegir que no es pot comptar amb els turistes francesos, un dels principals clients del sector, que tenen decretat el confinament domiciliari. Les zones més afectades són les de l’interior i el Pirineu, que en aquesta època de l’any acostumen a tenir millors registres que les de la costa.
L’ATA continua reclamant ajudes directes i a fons perdut per a les empreses d’allotjament turístic, com s’està fent amb altres sectors que també estan patint de ple l’impacte econòmic. En les últimes hores, el govern de la Generalitat ha anunciat ajudes de 18 milions per al sector turístic, però no és clar com es repartiran i com s’articularan.
El comerç, preocupat
El sector comercial està molt preocupat per les noves mesures perquè considera: “Cada vegada se’ns estreny més l’espai.” La vicepresidenta de l’agrupació de comerciants Girona Centre Eix comercial, Mercè Ramírez de Cartagena, comenta que, a més dels tancaments de la restauració, ara el sector comercial pot arribar a tenir problemes perquè els confinaments de caps de setmana portaran menys gent a Girona, i en conseqüència podria haver-hi menys vendes. “Han demanat que no ens moguem si no és essencial, i l’essencial per a ells és l’alimentació; i la resta de comerç què ha de fer? Això és un confinament amagat”, manté la vicepresidenta. Ramírez de Cartagena torna a fer una crida als veïns de Girona i de tota la demarcació perquè vagin a comprar als comerços de proximitat. “Hem de sobreviure a tot això i poder seguir treballant”, explica.
Precisament ahir, el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, va mantenir una trobada amb l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i va reclamar a l’Estat que ajorni impostos o injecti diners a l’economia de les empreses afectades per la crisi del coronavirus. Tremosa va assenyalar que “tots els informes internacionals” diuen que la d’Espanya és la “crisi més profunda” perquè és el país “que menys diners ha injectat i que menys impostos ha ajornat”. En la trobada van abordar la situació econòmica de la ciutat i el país, així com les perspectives de futur que afecten el teixit productiu gironí.
Centres comercials
Els grans centres comercials avui ja han hagut de tancar. El Gran Jonquera Outlet & Shopping i el Centre Comercial Espai Gironès de Salt només han pogut obrir els establiments que entren en els supòsits previstos en el nou decret com a serveis essencials: supermercats, farmàcies, òptiques o perruqueries, entre d’altres. El propietari del grup Gran Jonquera, Antoni Escudero, manté que aquest tancament provocarà pèrdues molt importants per al sector que ha valorat entre un 95% i un 97% de la facturació.
Pel que fa a l’Espai Gironès, són més de quinze establiments que es mantindran oberts, i informarà els visitants amb uns vinils a les entrades quines són les botigues obertes i també les mesures d’higiene i seguretat que s’han de continuar mantenint. El gerent de l’Espai Gironès, Pau Jordà, lamenta: “Malgrat tots els esforços i que el centre comercial s’ha concebut com un espai segur, ens trobem amb aquest nou escenari de restriccions”, i així ho ha fet arribat a la Generalitat a través de la direcció general de Comerç. Jordà confia que la situació pel que fa a la pandèmia pugui revertir tan aviat com sigui possible i apel·la a la responsabilitat de tothom i al bon criteri de les administracions per tal de trobar l’equilibri just que faci compatible el control del coronavirus amb el desenvolupament de l’activitat econòmica. L’Espai Gironès ha estat certificat com a garantia de màxima seguretat en el context de la pandèmia de la Covid-19.
LES FRASES
Fira del Dibuix i la Pintura, virtual i fins al dia de Reis
En condicions normals, demà, diada de Tots Sants, la plaça del Vi de Girona i els seus voltants s’omplirien un any més de quadres i altres obres d’art, amb motiu de la 55a Fira del Dibuix i la Pintura, i riuades de gent voltarien entre les parades. Però aquest any, excepcionalment, la fira promoguda per la Fundació Llibreria Les Voltes se celebrarà en format digital, a través del web www.firadeldibuixilapintura.cat , on no només serà possible veure obres de 32 artistes –xifra provisional, perquè encara pot haver-hi noves incorporacions–, sinó que també s’hi podran adquirir i, a més a més, els usuaris podran contactar personalment amb els artistes a través de videoconferències concertades, més o menys com si xerressin a peu de parada. Aquesta fira virtual no durarà només un dia, com la presencial, sinó que s’allargarà fins al dia de Reis.
“Estem patint una situació molt dura per a tothom, i el que hem de fer com a societat és no paralitzar-nos i continuar fent activitats. Amb aquesta iniciativa també volem encoratjar altres persones i entitats perquè no s’aturin i inverteixin imaginació i recursos en activitats de tot tipus”, va dir ahir Joan Matamala, president de la Fundació Llibreria Les Voltes, acompanyat a la presentació de la fira per l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. Matamala va remarcar que el seu objectiu principal era donar suport als artistes en aquests moments difícils. “Nosaltres no hi fem negoci: només cobrem una petita quota als artistes per participar-hi i ells reben íntegrament tots els guanys de la venda d’obres, sense cap comissió”, va aclarir Matamala, que també va subratllar que l’any vinent, si es pot, la fira tornarà a ser presencial. L’alcaldessa va lloar la iniciativa i no la va valorar només com una sortida d’emergència: “També es pot veure com una oportunitat perquè la fira arribi a tot el món.”