Política

França es mobilitza de manera multitudinària sota el lema “«Je suis prof»”

Milers de persones surten al carrer en homenatge al professor assassinat per haver mostrat caricatures de Mahoma

Macron examina més mesures contra el gihadisme

Una marea humana en defensa de la llibertat d’expressió i de l’esperit del #JeSuisProf (#JoSocProfessor). La commoció suscitada per l’assassinat del professor Samuel Paty va vèncer la por al coronavirus i desenes de milers de persones van mobilitzar-se ahir arreu de França. París, Lió, Marsella, Grenoble, Lilla... És llarga la llista de ciutats on van organitzar-se concentracions multitudinàries en homenatge al docent assassinat per haver ensenyat les caricatures de Mahoma a la sortida del seu institut a la localitat de Conflans-Sainte-Honorine, al nord-oest de la regió parisenca.

Malgrat un nombre de manifestants força inferior –en part a causa del context de crisi sanitària–, aquestes protestes van recordar l’esperit del #JeSuisCharlie de l’11 de gener del 2015. Aleshores, milions de francesos van manifestar-se en defensa dels periodistes assassinats de la revista i dels valors que encarnaven. Com ja va passar fa cinc anys, aquesta imponent unitat republicana als carrers va resultar en certa forma un miratge, ja que profundes fractures imperen en la societat francesa al voltant del debat sobre la laïcitat i l’islam.

A París, la plaça de la República va omplir-se de gent –a França no hi ha limitacions pel que fa al nombre màxim de persones que poden concentrar-se en les manifestacions–, en una convocatòria impulsada per sindicats educatius i SOS Racisme. Hi abundaven les pancartes amb missatges com ara “Ensenyar sí, però sagnant no” o “#JeSuisProf”, una etiqueta molt compartida en aquests últims dies a les xarxes socials. També nombrosos manifestants portaven les caricatures de Mahoma. Era el cas de Michelle G., de 65 anys: “Tenim la sort de viure en un país democràtic, però aquestes llibertats resulten cada vegada més fràgils”, va explicar a El Punt Avui.

“No ens feu por. Nos ens dividireu. Som França!”, va afirmar a Twitter el primer ministre, Jean Castex, present en la concentració. També van acudir-hi diversos ministres i figures destacades de l’oposició, com ara l’alcaldessa de París, la socialista Anne Hidalgo, o l’insubmís Jean-Luc Mélenchon. Pretenia ser una mobilització transversal, tant en l’àmbit ideològic com en el social, però va escassejar-hi la diversitat racial de la França real.

De fet, una jove militant del sindicat d’estudiants UNEF va ser xiulada quan, durant el seu discurs, va defensar la llibertat de les universitàries a portar el vel islàmic. “Existeix el risc que els francesos quedem atrapats entre els fonamentalistes islàmics i la ultradreta, que vol limitar els drets a la minoria musulmana”, advertia Olivier Chaibi, també professor d’història i geografia com la víctima de l’atemptat.

L’ultradretà Rassemblement National va desmarcar-se de les concentracions perquè considera que no fan falta homenatges, sinó més fermesa contra l’islamisme radical.

El president francès, Emmanuel Macron, va reunir ahir un consell de defensa per analitzar possibles noves mesures. Entre les zones d’ombra de l’atemptat, hi ha el control de les xarxes, ja que el seu autor havia fet en els últims mesos proselitisme del gihadisme a través de Twitter. També persisteixen els interrogants sobre els possibles còmplices del jove txetxè que va decapitar el professor. Ahir ja hi havia onze detinguts per aquest atac contra un dels símbols de la identitat republicana francesa.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.