Cinema

Álex de la Iglesia creu en el diable

El cineasta i alguns dels protagonistes presenten al Festival de Sitges la sèrie d’HBO ‘30 monedas’

“El fascinant de la religió és que l’única manera d’entrar al club és reconèixer que existeix el mal i el dimoni. Per ser cristià, has de creure en el dimoni, que hi ha una entitat que és el mal i hi has de lluitar en contra.” Així de clar s’expressava el cineasta Álex de la Iglesia, que va presentar ahir al Festival de Sitges la nova sèrie d’HBO 30 monedas, que la plataforma de streaming estrenarà a finals de novembre.

Té certes coincidències temàtiques amb la pel·lícula que li va donar la fama, El día de la bestia, estrenada ja fa 25 anys. “No ha estat reprendre el tema; sempre el tinc present al cap des de fa molt de temps, per descomptat que des de l’època d’El día de la bestia”, va explicar en una trobada amb un petit grup de personatges, en què va reconèixer que és creient: “Jo em considero practicant, expressió que sempre m’ha fet molta gràcia: m’imaginava un senyor amb una injecció a casa. Em considero catòlic. Crec, o m’agradaria creure. Això és una frase de la sèrie: «Creure és voler creure.»”

Capellà boxejador

Ahir es va poder veure a Sitges el primer dels vuit episodis d’aquesta sèrie, amb un Eduard Fernández estel·lar en el paper d’un capellà d’un poble de Segòvia que practica la boxa i amaga un passat com a exorcista a Roma i d’ex-presidiari. L’actor català no va poder ser al festival, però sí que hi eren quatre protagonistes: Macarena Gómez, Megan Montaner, Miguel Ángel Silvestre i Pepón Nieto.

Un fet sorprenent obre la sèrie i va agafant volada, explica el cineasta: “La vaca que pareix un nen en lloc d’un vedell sembla una cosa molt rural, petita. Però justament veure com al personatge de Vergara [Eduard Fernández] i a la gent del poble se’ls escapa de les mans aquesta situació, és la clau de la història: que un sergent de la Guàrdia Civil de Castella-la Manxa salvi el món és una cosa que m’agradaria veure, per això faig la sèrie!”

Bajo Ulloa, a competició

Mentrestant, a la secció Oficial Fantàstic Competició vam poder constatar ahir la tornada del millor Juanma Bajo Ulloa, l’inconformista i imaginatiu cineasta basc que va enlluernar amb dos títols del gènere fantàstic als inicis de la seva carrera, Alas de mariposa (1991) i La madre muerta (1993). La foscor i claustrofòbia d’aquelles cintes, que sense ser autobiogràfiques expressaven sentiments íntims del cineasta, tenen una continuïtat més lluminosa i optimista en Baby. L’aposta és radical: un conte gòtic contemporani, sense diàlegs, sobre una drogoaddicta que ven el seu nadó i, penedida, lluita per recuperar-lo de les mans d’una mena de bruixa que viu en un casalot i trafica amb nens. “Quan fas projectes personals i viscerals, el guió cobra vida i d’alguna manera et va dirigint, demanant-te el que necessita”, va explicar el director en una entrevista a El Punt Avui. “Jo volia anar a l’essència i, quan busques això, t’adones que un dels temes més importants, o l’únic, en realitat, és la maternitat, la creació de la vida.”La recerca d’aquesta essència és el que va fer anar depurant la història fins a suprimir-ne els diàlegs: “A partir del tema de la maternitat, la pel·lícula va anar evolucionant, anava buscant l’essència i eliminant cada vegada més personatges, textos, decorats. Al final va quedar això, una pel·lícula amb pocs personatges i decorats, i sense textos.”El director diu que Baby “parla sobretot de la creació, de la força de la vida, que està molt connectada amb l’amor, i parla també de la segona oportunitat. L’ésser humà no sol donar-la, però la natura sí. Torna a sortir el sol i comença una nova jornada.” Per això la natura ocupa un lloc important al film, que alterna la història humana amb impressionants imatges d’animals i paisatges, rodats tots a Àlaba, la terra de Juanma Bajo Ulloa, nascut a Vitòria el 1967.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.