Álex de la Iglesia creu en el diable
El cineasta i alguns dels protagonistes presenten al Festival de Sitges la sèrie d’HBO ‘30 monedas’
“El fascinant de la religió és que l’única manera d’entrar al club és reconèixer que existeix el mal i el dimoni. Per ser cristià, has de creure en el dimoni, que hi ha una entitat que és el mal i hi has de lluitar en contra.” Així de clar s’expressava el cineasta Álex de la Iglesia, que va presentar ahir al Festival de Sitges la nova sèrie d’HBO 30 monedas, que la plataforma de streaming estrenarà a finals de novembre.
Té certes coincidències temàtiques amb la pel·lícula que li va donar la fama, El día de la bestia, estrenada ja fa 25 anys. “No ha estat reprendre el tema; sempre el tinc present al cap des de fa molt de temps, per descomptat que des de l’època d’El día de la bestia”, va explicar en una trobada amb un petit grup de personatges, en què va reconèixer que és creient: “Jo em considero practicant, expressió que sempre m’ha fet molta gràcia: m’imaginava un senyor amb una injecció a casa. Em considero catòlic. Crec, o m’agradaria creure. Això és una frase de la sèrie: «Creure és voler creure.»”
Capellà boxejador
Ahir es va poder veure a Sitges el primer dels vuit episodis d’aquesta sèrie, amb un Eduard Fernández estel·lar en el paper d’un capellà d’un poble de Segòvia que practica la boxa i amaga un passat com a exorcista a Roma i d’ex-presidiari. L’actor català no va poder ser al festival, però sí que hi eren quatre protagonistes: Macarena Gómez, Megan Montaner, Miguel Ángel Silvestre i Pepón Nieto.
Un fet sorprenent obre la sèrie i va agafant volada, explica el cineasta: “La vaca que pareix un nen en lloc d’un vedell sembla una cosa molt rural, petita. Però justament veure com al personatge de Vergara [Eduard Fernández] i a la gent del poble se’ls escapa de les mans aquesta situació, és la clau de la història: que un sergent de la Guàrdia Civil de Castella-la Manxa salvi el món és una cosa que m’agradaria veure, per això faig la sèrie!”
Bajo Ulloa, a competició