Política

La UE s’encara amb Johnson

Brussel·les emprendrà accions legals contra el Regne Unit per haver-se saltat l’Acord de Retirada

Londres desafia el club europeu i diu que continuarà endavant amb la polèmica llei de mercat intern

Brussel·les emprendrà accions legals contra el Regne Unit per haver-se saltat l’Acord de Retirada que tots dos van ratificar a principis d’aquest any i que marca les condicions per a la sortida dels britànics de la Unió Europea. Tot i que a efectes pràctics encara conviuen junts fins al 2021, el divorci ja va pel camí dels tribunals. La UE va decidir ahir encarar-se amb l’imprevisible primer ministre britànic, Boris Johnson, per haver trencat el pacte, però li dona marge per rectificar si no vol enfrontar-se amb els magistrats europeus.

La Comissió Europea va anunciar ahir al matí l’obertura d’un procediment d’infracció a Londres, pel fet de tirar endavant una polèmica llei de mercat intern que incompleix el pacte del Brexit. Un nou desafiament de Boris Johnson que vulnera el dret internacional perquè suposa incomplir un tractat internacional com és l’Acord de Retirada. Després que ahir acabés el termini que l’executiu europeu havia donat a Johnson per fer-se enrere, la presidenta de la Comissió, Úrsula von der Leyen, va notificar al govern britànic l’inici d’un procés d’infracció que pot acabar amb una demanda al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

“Aquest projecte de llei és, per la seva pròpia naturalesa, un incompliment de l’obligació de bona fe establerta en l’Acord de Retirada. A més, si s’adopta, estarà en plena contradicció amb el protocol sobre Irlanda i Irlanda del Nord”, va alertar ahir Von der Leyen en una breu declaració als mitjans per anunciar les represàlies contra Johnson.

La llei en qüestió preocupa Brussel·les perquè contradiu dos elements importants del protocol sobre Irlanda del Nord: el control de totes les mercaderies entre l’illa irlandesa i la Gran Bretanya, i el règim d’ajudes d’estat. En concret, la norma elimina l’obligació de Londres de notificar a la CE quan doni ajudes públiques que tinguin un impacte al territori nord-irlandès i també de declarar resumidament les exportacions d’Irlanda del Nord a l’illa britànica.

Aquests aspectes del projecte de llei s’estan discutint en un comitè conjunt entre britànics i europeus, però Londres defensa que necessita aquesta norma com a “xarxa de seguretat” per protegir el seu mercat intern. Ara bé, això toca el problema de la frontera irlandesa, que és l’aspecte més delicat del divorci amb els britànics i també el que més preocupa Irlanda, soci del club europeu. “El protocol s’ha de respectar i complir”, va advertir ahir Taoiseach Micheál Martin en la cimera europea que se celebrava a Brussel·les.

Però Johnson no s’immuta als avisos. Malgrat les amenaces de la Comissió Europea de prendre accions legals, va tirar endavant el projecte de llei, que ja ha rebut el llum verd de la Cambra dels Comuns, i ara tampoc sembla que tingui la intenció de fer-se enrere amb l’inici del procés d’infracció.

El govern de Johnson va assegurar ahir que respondrà al requeriment de la CE “en el moment que pertoqui”. Tanmateix, es va reafirmar en el seu interès per mantenir les controvertides disposicions de la llei que afecten el protocol sobre Irlanda del Nord. “Ja hem deixat clares les nostres raons per introduir aquestes mesures”, va reblar ahir un portaveu de l’executiu britànic.

Següents passos

Londres té ara un mes per respondre. Activant el procediment d’infracció i no pas un tribunal d’arbitratge, Brussel·les opta per una via contenciosa més lenta que permet un espai de diàleg i dona oxigen a les difícils negociacions sobre la relació futura un cop els britànics abandonin definitivament el vaixell europeu, a finals d’aquest any.

“És un pas administratiu”, va dir ahir el primer ministre holandès, Mark Rutte, intentant rebaixar la tensió política en aquest llarg i complex divorci europeu. I és que avui mateix acaba l’última ronda de negociacions entre la UE i el Regne Unit sobre el pacte comercial. Les parts continuen apostant per tancar un acord a l’octubre, malgrat que segueixen amb posicions molt allunyades en qüestions com la competència justa, la pesca i la governança.

LES FRASES DE VON DER LEYEN

Aquest projecte de llei és, per la seva pròpia naturalesa, un incompliment de l’obligació de bona fe establerta en l’Acord de Retirada
Si s’adopta, estarà en plena contradicció amb el protocol sobre Irlanda i Irlanda del Nord

Pressió pel referèndum

El nou xoc entre la Unió Europea i el Regne Unit genera intranquil·litat a Irlanda, on el Sinn Féin intensifica la crida per un referèndum sobre la reunificació de l’illa. El partit republicà va advertir ahir que l’actitud de Boris Johnson no és de fiar i que, per tant, és més necessària que mai una votació. En declaracions al diari britànic The Guardian, la líder del Sinn Féin, Mary Lou McDonald, va acusar Johnson de ser un líder “erràtic” i “perillós”. “El primer ministre britànic cada cop és més pèrfid”, va lamentar. Amb el conservador a Downing Street saltant-se el protocol sobre Irlanda del Nord de l’Acord del Brexit, els irlandesos pateixen per una reactivació del conflicte.

“Si afecta la frontera, tot és possible”, va alertar McDonald, que insisteix en la unificació de l’illa irlandesa. Precisament ahir una enquesta d’opinió va revelar que el seu partit, que ara mateix és a l’oposició, és la formació més popular del país amb un suport del 32%.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.