Política

Torra sol·licita al TSJC que li anul·li l’execució de la pena

L’advocat Boye assenyala que el tribunal va executar la condemna sense que el Suprem hagi declarat formalment ferma la sentència del 19 de setembre

També s’ha entrat recurs al TC

La defensa del president de la Generalitat, Quim Torra, va presentar finalment ahir un recurs de súplica al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en què demana que s’anul·li l’execució de la seva condemna a inhabilitació, notificada el dia 28 de setembre, perquè encara no s’ha declarat formalment ferma la sentència del 19 de setembre.

Tal com havia explicat el dia abans l’advocat Gonzalo Boye, la defensa argumenta que la sala civil i penal del TSJC va executar dilluns passat la pena d’inhabilitació, hora i mitja després que la confirmés el Tribunal Suprem, sense declarar la fermesa de la sentència que el mes de desembre passat va condemnar el ja expresident de la Generalitat. Segons l’opinió de la defensa, això implica la “nul·litat manifesta” de l’execució ordenada pel TSJC, d’acord amb un article de la llei d’enjudiciament criminal que estableix que ha de quedar “en tot cas supeditada a la declaració de la seva fermesa, que no s’ha produït”.

La defensa demana també al TSJC que suspengui la inhabilitació de Torra fins que el Tribunal Constitucional resolgui el recurs d’empara que també va presentar contra la sentència, confirmada pel Suprem, que el condemna a un any i mig d’inhabilitació per no haver fet cas d’una ordre de la Junta Electoral Central que l’obligava a retirar una pancarta de suport als polítics presos.

inusitada precipitació

Per l’advocat Gonzalo Boye, aquesta condemna ha de ser suspesa per les “greus conseqüències” que comporta la inhabilitació de Torra, no només per a ell, “sinó per al conjunt del sistema institucional de la Generalitat”. El recurs assenyala la “inusitada precipitació” de la sala del TSJC a declarar efectiva la inhabilitació de Torra, de manera que no només ha “prescindit” del que estableix la llei d’enjudiciament criminal, sinó també de “les regles de la prudència reiteradament al·ludides per la sala penal del Tribunal Suprem”, tal com diu el recurs presentat ahir.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.