Política

El PSOE defensa el tràmit dels indults deslligat dels comptes

S’escuda en el fet que la llei l’hi obliga, mentre que el PP portarà al Congrés prohibir-los als condemnats per sedició o rebel·lió

Junqueras insisteix en l’amnistia i Puigneró demana “no jugar amb els presos”

Amb l’intent d’apaivagar els ànims entre els partits de la dreta espanyola, el PSOE va sortir ahir en tromba per defensar l’obligatorietat marcada per llei d’haver de tramitar les peticions d’indults als presos polítics catalans i desvincular aquesta acció de qualsevol negociació dels pressupostos o de gest d’acostament a l’independentisme. Un dia després de l’anunci fet pel ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, al Congrés, que la setmana que ve s’iniciaria la tramitació sense haver-lo interpel·lat ningú directament per la qüestió, el mateix Campo, però també la presidenta de l’hemicicle, Meritxell Batet, i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, van sortir a desmentir que s’hagués d’establir una relació directa amb buscar suports d’ERC i JxCat per aprovar els comptes.

La reacció dels socialistes es produïa un cop el PP, Cs i Vox amenacessin de recórrer al Tribunal Suprem (TS) per qualsevol decisió del Consell de Ministres que suposi indultar totalment o parcial els presos polítics catalans, però també quan els seus socis, concretament des d’En Comú Podem –Jaume Asens, Jéssica Albiach i ahir l’alcaldessa de Barcelona– defensessin la seva incidència dins l’executiu espanyol per tirar endavant “un primer pas imprescindible” per resoldre el conflicte polític, juntament amb la reforma del Codi Penal i l’amnistia. Malgrat tot, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, d’Unides Podem, assegurava en una entrevista a Telecinco que la tramitació dels indults “òbviament no té res a veure amb els pressupostos”.

Relacionar les dues qüestions només és fruit de la “imaginació”, perquè la resolució de l’indult pot trigar “entre quatre i deu mesos”, va insistir ahir el ministre de Justícia en una entrevista a la Cadena Ser, en què va admetre que li semblaria “meravellós” que la tramitació ajudés a la resolució del conflicte polític a Catalunya “com a efecte transversal”. També va admetre que va fer l’anunci al Congrés per “transparència”, “donada la transcendència pública del cas” i “perquè l’obligació legal del Ministeri de Justícia és tramitar qualsevol indult, sigui de qui sigui”. En aquest sentit també es va expressar Batet, criticant que el compliment de la llei “no pot generar sorpresa, ni de bon tros escàndol”. Iceta, per la seva banda, va ser més contundent afirmant a TVE que deixar de tramitar les peticions significaria que el govern espanyol estaria “prevaricant”, mentre coincidia amb l’expresident del govern espanyol Felipe González que no ajuda al diàleg que estiguin empresonats. Malgrat deixar clar que creu que “van fer molt mal” i que han dividit el país, admetia que “fan falta passes endavant per solucionar un problema”, i defensava la reforma del delicte de sedició del Codi Penal per “homologar l’Estat espanyol amb els països europeus i modificar una regulació “molt antiga”. Una reforma de la qual tot just hi ha els primers esborranys i que Campo va explicar que no arribarà “a curt termini” perquè haurà de passar pel sedàs del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el Consell Fiscal, el Consell d’Estat i s’haurà de debatre al Congrés i al Senat.

Prohibir els indults

Malgrat tots els matisos dels socialistes, el PP mantenia el to bel·ligerant, i la portaveu a la cambra baixa, Cuca Gamarra, avançava a Intereconomía TV que portaran al Congrés una proposició de llei per evitar els indults en delictes com ara els de sedició i rebel·lió, mentre la vicesecretària de política social, Ana Pastor, considerava que tot era una estratègia de l’executiu espanyol per “obtenir suports polítics per tirar endavant els pressupostos i continuar governant”.

Davant de tot aquest enrenou polític a Madrid, el president d’ERC i exvicepresident del govern, Oriol Junqueras, reiterava des de la presó de Lledoners per a La Sexta: “La nostra resposta continua sent la mateixa. Nosaltres som innocents i la nostra opció és l’amnistia. La mesura només evidencia que el Regne d’Espanya continua ancorat en el passat.” De fet, cap dels presos polítics ha demanat l’indult, i tant ERC com JxCat tampoc avalen la reforma del delicte de sedició del Codi Penal per solucionar el conflicte polític. Sobre aquesta qüestió, Junqueras va assegurar que era “molt poc adequada” perquè “no resol en cap cas l’origen del problema ni dona una solució a milers d’encausats”.

Per JxCat, qui també en va parlar al 3/24 va ser el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, per exigir que “deixin de jugar amb els presos polítics”, ja que “els indults es fan, no s’anuncien”.

Em va semblar important dir-ho en seu parlamentària. Un bon lloc per anunciar que es compleix la llei
Juan Carlos Campo
MINISTRE DE JUSTÍCIA
El compliment de la llei mai pot generar sorpresa ni, de bon tros, escàndol
Meritxell Batet
PRESIDENTA DEL CONGRÉS DELS DIPUTATS
La nostra resposta continua sent la mateixa. Som innocents i la nostra opció és l’amnistia
Oriol Junqueras
PRESIDENT D’ERC
És un favor per obtenir suports per tirar endavant els pressupostos
Ana Pastor
VICESECRETÀRIA DE POLÍTICA SOCIAL DEL PP
Els indults es fan, no s’anuncien. Anunciar-los per d’aquí a un any és jugar amb els presos
Jordi Puigneró
CONSELLER DE POLÍTIQUES DIGITALS
El govern espanyol no pot deixar de tramitar la petició d’indult, estaria prevaricant
Miquel Iceta
PRIMER SECRETARI DEL PSC
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.