Salut

Les farmacèutiques europees veuen “raonable” cobrar entre 5 i 15 euros per cada dosi de la vacuna

Brussel·les no ha revelat el preu pactat en els contractes de compra anticipada amb AstraZeneca i Sanofi

El lobby europeu de les farmacèutiques Vaccine Europe veu “raonable” cobrar entre 5 i 15 euros per cada dosi de la vacuna contra la covid-19. La directora executiva d’aquest lobby, Magdalena Rodriguez de Zero, ha defensat en una compareixença a l’Eurocambra aquest dimarts que els contractes de compra anticipada de Brussel·les amb AstraZeneca i Sanofi no revelin els preus pactats, però ha afirmat que veuen amb bons ulls un preu de com a màxim 15 euros. El vicepresident executiu de Sanofi, Thomas Triomphe, ha assegurat que encara no saben quant costarà la vacuna, però ha promès que el preu serà “just i accessible”.

Des del lobby de les farmacèutiques Vaccine Europe esperen que a finals d’aquest any acabin els primers estudis clínics en fase tres. Per exemple, tant Sanofi com Imperial esperen que la seva vacuna obtingui l’autorització dels reguladors a meitats del 2021.

El cap d’estudis clínics de l’Agència Europea del Medicament (l’EMA, per les seves sigles en anglpes), Fergus Sweeney, ha defensat que només es tindrà en compte la seguretat i eficàcia de la vacuna per aprovar-la. “Res més”, ha reblat.

De les 150 candidates arreu del món, l’EMA està en contacte amb unes 38 farmacèutiques i centres que estan desenvolupant vacunes. Per accelerar la revisió, l’EMA avaluarà els resultats dels assajos a mesura que vagin arribant, en comptes d’esperar que acabin les proves i llavors revisar-ho tot.

“Això escurça el temps”, ha assegurat. Des de l’EMA preveuen començar aquestes “revisions continuades” de potencials vacunes en “les pròximes setmanes”.

Problemes de subministrament

El lobby europeu de les farmacèutiques Vaccine Europe ha anticipat problemes de subministrament de la vacuna el 2021. En aquest sentit, ha recordat que per vacunar el 50% de la població mundial fan falta uns 8.000 milions de dosis i que ara mateix es produeixen anualment un total de 5.000 milions de dosis de totes les vacunes existents.

Davant de les dificultats per produir a gran escala, la farmacèutica CureVac vol començar a fabricar la vacuna contra la covid-19 ja a l’octubre, encara que no tingui tots els resultats clínics. “Hem de començar la producció assumint riscos”, ha dit Jean Stéphenne, president del consell de supervisió de CureVac.

Stéphenne ha pronosticat que en els pròxims “sis i dotze mesos” existirà una vacuna que permetrà controlar la pandèmia i “tornar a la normalitat”.

El vicepresident executiu de Sanofi, Thomas Triomphe, ha alertat que accelerar la producció “a gran escala” “només és possible si la UE i els estats estan disposats a compartir la inversió”. Els contractes de compra anticipada signats per la Comissió Europea preveuen ajudes per impulsar la producció de les vacunes.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.