Política

La UE amenaça de portar el Regne Unit als tribunals si viola el pacte del ‘Brexit’

Li dona tres setmanes per retirar la llei que anul·la parts del tractat

Barnier continuarà negociant però diu que ja es preparen per a una sortida sense acord

La tensió entre Brussel·les i Londres va pujar de to encara més ahir després que la Unió Europea (UE) amenacés el Regne Unit d’emprendre accions legals si no retira la llei que anul·la parts de l’acord de retirada del Brexit signat al mes de gener. Li ha donat “fins a final de mes” per fer-ho.

La UE ho va anunciar després de la reunió d’emergència que van mantenir ahir a Londres el vicepresident de la Comissió Europea Maros Sefcovic i el cap de gabinet del govern britànic, Michael Gove. Sefcovic va viatjar expressament a la capital britànica per demanar explicacions. La coneguda com a llei del mercat intern va ser presentada dimecres al Parlament de Westminster i serà debatuda i votada els pròxims dies. La llei allibera el Regne Unit de l’obligació d’establir un control de les mercaderies entre la Gran Bretanya i Irlanda del Nord, o d’informar la UE sobre quines empreses reben ajudes estatals a la regió. Aquests són dos dels punts clau acordats per evitar la frontera física a Irlanda del Nord.

El govern britànic, que ha admès que viola la normativa internacional de manera “limitada i específica”, diu que és una clàusula que s’aplicaria en cas que no arribés a un acord del Brexit abans del 15 d’octubre, la data límit donada per Johnson, i el Regne Unit hagués de sortir a la brava de la UE l’1 de gener del 2021. En un comunicat, el govern de Johnson va defensar la llei. Va argüir que el Parlament britànic “és sobirà i pot aprovar lleis que incompleixin les obligacions signades en el Tractat”, i que això no significa que actuïn de manera “inconstitucional”.

Vuitena tanda de diàleg

També va recordar que “aquest sistema dual és compartit per altres països com ara el Canadà, Austràlia i Nova Zelanda”. Després de la reunió entre Gove i Sefcovic, la UE va emetre un comunicat molt contundent en què advertia que l’acord de retirada és una obligació legal. “Ni la UE ni el Regne Unit poden canviar, aclarir, modificar, interpretar, ignorar o desaplicar l’acord de manera unilateral”, explicitava el comunicat. També va rebutjar l’argument de Johnson que, amb la llei, es pretén garantir el procés de pau a Irlanda del Nord. “Tot al contrari”, va replicar.

Sefcovic va recordar que l’acord “conté mecanismes per frenar violacions de les obligacions legals” contingudes en el text i que no dubtaran a fer-los servir. Pel seu cantó, el cap negociador europeu, Michel Barnier, va anunciar, després de tancar sense èxit la vuitena tanda negociadora amb Londres, que la UE es prepara per a una sortida britànica sense acord.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.