Política

Johnson topa amb el ‘Brexit’

COP

Plega el cap del departament jurídic del govern per la llei que canvia l’acord de retirada de la UE

El ministre per a Irlanda del Nord reconeix que el nou text viola el dret internacional

Crítiques dins dels conservadors

El responsable del departament jurídic del govern britànic, Jonathan Jones, va dimitir ahir per la seva oposició a la llei que modifica els acords del Brexit i que es considera que viola el compromisos legals internacionals adquirits pel Regne Unit amb la Unió Europea l’octubre passat, amb l’acord de retirada de la UE.

Jones era un dels alts funcionaris més importants del govern, advocat del Tresor i màxim responsable de qualsevol text legal que signava l’executiu de Johnson. Segons el Financial Times, Jones va dir que estava “disgustat”. El govern encara no s’ha pronunciat.

La llei del mercat intern serà presentada avui i molt probablement serà aprovada gràcies a la còmoda majoria parlamentària de què gaudeix Johnson. Aquesta llei allibera el Regne Unit d’obligacions com ara establir un control de les mercaderies entre la Gran Bretanya i Irlanda del Nord (en tots dos sentits) o informar la UE sobre quines empreses reben ajudes estatals a la regió. Precisament, aquests són dos dels principis bàsics acordats abans de signar l’acord amb la UE per evitar el restabliment d’una frontera física entre les dues Irlandes.

Fins i tot el ministre per a Irlanda del Nord, Brandon Lewis, va admetre ahir al Parlament, en resposta a una pregunta del seu propi partit, que la nova llei viola la normativa internacional d’una manera “limitada i específica”. Va dir que no és el primer cop que passa això i va explicar que és una clàusula o una salvaguarda en cas que el Regne Unit i la UE no arribin a cap acord. Es produeix en plenes converses a Londres entre el cap negociador britànic, David Frost, i l’europeu, Michel Barnier, que acabaran demà. La UE ja ha dit que el Regne Unit no pot incomplir els acords signats.

“La renúncia de Jones indica que els alts càrrecs legals del govern consideren que el govern trencarà la llei; el govern està destrossant el millor del Regne Unit i som un país que respecta la llei”, va dir Charlie Falconer, portaveu de Justícia de l’oposició laborista.

Credibilitat en dubte

També l’exprimera ministra britànica Theresa May es va mostrar molt crítica: “El govern del Regne Unit va signar l’acord de retirada amb el protocol d’Irlanda del Nord. Aquest Parlament el va aprovar i ara el govern en canvia l’operativa. Com pot assegurar als futurs socis internacionals que poden fiar-se que complirà les obligacions legals dels tractats que firmi?”, es va preguntar May.

Tots els partits d’Irlanda de Nord excepte els unionistes probritànics s’hi han mostrat en contra. Des de Dublín, el govern irlandès va qualificar ahir el moviment de Johnson de “soroll de sabres”.

Va remarcar que “cap llei interna està per sobre d’un tractat internacional” i va dir que un “honorable país com el Regne Unit ha d’honorar els seus compromisos internacionals”. La ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, es va referir a Johnson com un “xarlatà”. També des de la City de Londres, el barri financer, van mostrar la seva preocupació per aquest moviment que perjudica tothom, en especial el Regne Unit.

Costa d’entendre, per tant, per què fa això Johnson. Una explicació seria que vol afegir més pressió a la UE per aconseguir el millor acord per al seu país que li permeti tenir el màxim accés al mercat únic i les mínimes obligacions. També ha posat el Consell Europeu del pròxim 15 d’octubre com a data límit per arribar a un pacte. En cas contrari, el Regne Unit en sortirà sense.

Johnson sempre ha dit que Brussel·les pren les decisions a última hora. I sap que el Brexit sense acord tampoc no interessa a la UE. El risc d’aquesta jugada són les conseqüències que pot acabar tenint per a Irlanda del Nord i Escòcia.

Els alts càrrecs del govern consideren que es trencarà la llei
Charlie Falconer
portaveu de JustÍcia de l’oposició Laborista
Com pot assegurar el govern als futurs socis que complirà els tractats que firma?
Theresa May
EXPRIMERA MINISTRA BRITÀNICA

Sassoli avisa el ‘premier’ britànic

ACN

El president de l’eurocambra, David Sassoli, va advertir ahir el primer ministre britànic, Boris Johnson, que “tot intent de minar” l’acord de retirada tindrà “conseqüències greus”. Després d’una reunió amb el cap de l’equip negociador europeu, Michel Barnier, Sassoli es va mostrar “profundament preocupat per la falta de progrés” de les negociacions per a l’acord comercial. “No volem un acord a qualsevol preu i instem el Regne Unit a treballar amb nosaltres d’una manera constructiva i a trobar compromisos”, va dir. El president de l’eurocambra s’afegeix així a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i al president del Consell Europeu, Charles Michel, a l’hora de reclamar a Johnson que implementi l’acord.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.