Política

El Regne Unit es planteja anul·lar parts de l’acord de retirada de la UE

Afegeix pressió en l’última tanda de converses sobre la futura relació amb els 27, que comença avui

Posa el 15-O com a data límit per evitar un ‘Brexit’ dur

El Regne Unit ha endurit la retòrica sobre un Brexit dur i ha afegit pressió a la negociació sobre la seva futura relació amb la Unió Europea (UE) amb l’amenaça de modificar disposicions ja acordades per mantenir sense controls la frontera d’Irlanda del Nord.

Abans de l’inici, avui a Londres, de la vuitena tanda de contactes entre els dos costats del canal de la Mànega, el primer ministre britànic, el conservador Boris Johnson, va tensar la trobada assegurant que no li tremolarà la mà a l’hora de firmar una sortida sense acord, si no es tanca un pacte abans del 15 d’octubre.

Les ja escasses perspectives d’avenços durant aquesta setmana han quedat condicionades per la revelació que el govern britànic prepara un projecte de llei del mercat intern que podria anul·lar part de l’acord de retirada de la UE que va segellar l’octubre passat, després d’anys d’intenses discussions. El diari Financial Times explicava que aquesta legislació, que es publicarà demà, mira d’“esquivar” les obligacions duaneres contretes pel Regne Unit per mantenir oberta la frontera entre les dues Irlandes.

Amb tot, el govern britànic assegurava ahir que els canvis que estudia són, només, “clarificacions menors en àrees extremament específiques”. Londres també vol matisar la clàusula que exigeix a les empreses nord-irlandeses omplir formularis d’exportació quan enviïn mercaderies cap a l’illa de la Gran Bretanya.

Recels europeus

A Brussel·les, però, no es refien dels matisos de Londres. El negociador en cap de la UE per al Brexit, Michel Barnier, va advertir ahir que respectar l’acord firmat a l’octubre és una precondició per mantenir la confiança mútua. En la mateixa línia, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, es va mostrar esperançada que Londres implementarà els textos acordats fins ara, un compromís que considera “un requisit previ per a tota associació futura”. Des de Belfast, la número dos del govern compartit, la republicana Michelle O’Neill, va advertir que “qualsevol amenaça de retrocés en el protocol irlandès representaria una terrible traïció”.

El diàleg sobre la futura relació amb els 27 està bloquejat per qüestions com ara la regulació de les ajudes estatals al Regne Unit després del Brexit i les quotes pesqueres en aigües britàniques.

LA FRASE

Confio que el govern britànic implementi l’acord de retirada, una obligació segons el dret internacional
Ursula von der Leyen
PRESIDENTA DE LA COMISSIÓ EUROPEA
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.