Merkel desafia Putin per “l’intent d’assassinat” de l’opositor Navalni
La cancellera vol una reacció conjunta de l’OTAN i la UE en confirmar-se l’enverinament de l’enemic del Kremlin
El polític rus continua en estat greu
El govern rus està obligat a aclarir “l’intent d’assassinat per enverinament” de qui és “el principal opositor” al govern del Kremlin, Aleksei Navalni. Amb aquesta contundència es va expressar la cancellera Angela Merkel, després de confirmar els metges de la clínica berlinesa de la Charité que el rival polític del president Vladímir Putin va ser objecte d’un atemptat amb l’agent nerviós Novichok.
El mateix verí de Skripal
La mateixa substància que es va emprar el 2018 contra l’exagent rus Serguei Skripal a Anglaterra, entre altres casos destacats. Un verí mortal desenvolupat als anys seixanta a la Unió Soviètica i que continua actiu en la Rússia de Putin. Navalni va ingressar el 22 d’agost en aquesta clínica berlinesa, per intervenció de l’ONG Cinema for Peace, i amb el vistiplau del govern de Merkel. Havia caigut fulminat en un vol rus després de prendre’s un te a un aeroport, una acció que ja aleshores va recordar el cas Skripal. Les autoritats russes van intentar impedir que es traslladés Navalni a Alemanya des del precari hospital siberià on el van atendre d’entrada. El govern alemany, la família de l’opositor i l’ONG –una organització molt influent a Alemanya, que ja havia actuat en casos semblants– van aconseguir posar-lo en bones mans a la Charité, l’hospital de referència de Berlín.
Ara Merkel vol una reacció conjunta contra el Kremlin. Abans de comparèixer per a la seva breu però contundent declaració sobre el cas Navalni, va reunir-se amb els principals ministres de la seva gran coalició: Exteriors, Defensa, Interior, Finances i Justícia. En paral·lel, es va informar els grups parlamentaris de la cambra baixa (Bundestag), es va convocar l’ambaixador rus a Exteriors i es va contactar la Unió Europea (UE), l’OTAN i l’Organització per la Prohibició d’Armes Químiques.
La cancellera Merkel busca el màxim suport, després d’haver defensat sempre el diàleg amb Moscou. Una peça clau en els grans conflictes actuals –sigui Síria, Ucraïna o Bielorússia–. Però també per als interessos de Berlín, especialment el qüestionat gasoducte Nord Stream 2, que la cancellera defensa malgrat les crítiques internacionals i de l’oposició al projecte per garantir el subministrament de gas rus a Europa.
Moscou no es dona per acusat
Merkel considera que el govern rus “està obligat” a aclarir qui ha intentat matar Navalni. Però no acusa directament el Kremlin d’haver-ho fet. Moscou respon oferint la “col·laboració” en la investigació d’un atemptat amb un verí “clàssic” per matar. Qui ha demostrat “inequívocament” la presència de Novichok al cos de Navalni no han estat ni els metges de Sibèria ni els de la Charité, sinó els experts en armes químiques de l’exèrcit alemany.