Política

Maduro indulta més de cent presos polítics per salvar el procés electoral

El govern veneçolà ha negociat els indults amb els crítics partidaris de concórrer a les legislatives

L’ala dura de l’oposició rebutja els alliberaments

El govern de Nicolás Maduro va indultar dilluns 110 presos polítics a poc més de tres mesos de les eleccions legislatives. El perdó, que suposa la fi de les causes judicials contra diputats exiliats i dirigents de l’oposició empresonats a Veneçuela per diferents causes, forma part d’un procés de “reconciliació nacional”, com el va definir el ministre de Comunicació, Jorge Rodríguez, en llegir la llista dels beneficiaris. L’alliberament afecta un terç del total de presos polítics que denuncia l’oposició veneçolana. I posa en evidència l’esforç oficial per complaure l’ala més negociadora de l’antichavisme, en un intent per salvar el procés electoral, amenaçat pels qui han decidit no presentar candidats per no legitimar el règim.

Entre els afavorits hi ha vells coneguts de la política veneçolana, parlamentaris refugiats en ambaixades o a l’exili com Freddy Guevara o Miguel Pizarro. També hi ha Roberto Marrero, mà dreta de Juan Guaidó, el líder opositor al qual mig centenar de països reconeixen com a president interí de Veneçuela. Però, més que les presències, és important atendre les absències. Maduro no ha indultat Guaidó, que continua en llibertat però afronta múltiples causes judicials, ni els exdiputats Leopoldo López i Julio Borges, els dos representants de l’ala més dura de l’oposició.

Els indults van ser el resultat d’una negociació discreta entre l’executiu i el dos cops candidat presidencial Henrique Capriles, que s’erigeix ara com a líder opositor en detriment de Guaidó. Capriles sempre ha defensat la idea de participar en les eleccions, en contra de l’opinió dels falcons, liderats per Guaidó i Leopoldo López, que consideren que presentar candidats a les legislatives només donarà legitimitat a Maduro en un procés electoral que, consideren, serà fraudulent. L’estratègia oficial, si se’n surt, pot condemnar a l’ostracisme Guaidó, qui amb el suport obert dels EUA, pretén una sortida forçada de Maduro, al qual considera un “usurpador” del poder.

“Tant de bo aquest sigui un senyal veritable. El camí per la llibertat a Veneçuela ha estat ple d’abusos. Encara falten altres presos polítics innocents que continuen segrestats pel règim”, va escriure Capriles en el seu compte de Twitter. Guaidó, en canvi, va ser més escèptic. “Ha passat abans: els alliberen per mirar de legitimar les maniobres del moment. I aquesta vegada volen legitimar una farsa”, va dir, en referència a les eleccions del desembre. Leopoldo López, refugiat a la residència de l’ambaixador d’Espanya a Caracas, va dir que els alliberats són “fitxes de canvi per promoure accions que beneficien la dictadura”.

LA XIFRA

110
presos
polítics han estat indultats pel govern de Nicolás Maduro a poc més de tres mesos de les legislatives.
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.