Política

Sánchez s’envolta de la cúpula de l’Íbex per exigir unitat al PP

El president espanyol obre el curs polític amb una trobada amb la plana major dels empresaris i agents socials

Garanteix l’estabilitat del govern de coalició amb Podem fins al final de la legislatura

Petició d’auxili de Pedro Sánchez. Envoltat de la cúpula de l’Íbex 35, el president espanyol va fer una crida ahir als partits de l’oposició, concretament al PP, a assumir juntament amb l’executiu la responsabilitat de fer front a una crisi –sanitària i econòmica– de proporcions fins ara desconegudes arran de la Covid-19.

Sánchez va obrir el curs polític amb un acte a Madrid envoltat de la flor i nata de l’empresariat espanyol, els agents socials i una representació de la societat civil, així com de gairebé tots els membres del seu gabinet, inclòs el vicepresident Pablo Iglesias, a primera fila, als quals va exposar el seu pla per impulsar el creixement econòmic que portarà a Brussel·les per accedir a part dels 140.000 milions d’euros aprovats pel Consell Europeu.

Un pla que es basa en quatre eixos: transició digital, transició ecològica, cohesió social i territorial i un canvi feminista. L’objectiu és incrementar el PIB un 2% gràcies a les ajudes europees del fons de 140.000 milions d’euros. Però el gruix de la intervenció va tenir un marcat caràcter polític, amb l’objectiu de traslladar la pressió de la recuperació a l’oposició, concretament al PP i Cs, a les portes de la reunió que dimecres mantindrà amb els seus líders, Pablo Casado i Inés Arrimadas, per parlar dels pressupostos.

Amb la paraula unitat com la més repetida del discurs Espanya pot va fer diverses referències velades al PP i va demanar “un nou clima polític” basat “en l’estabilitat”. “Ningú té dret a abaixar els braços perquè tingui una ideologia diferent de la del govern o una identitat diferent perquè només amb la unió de tots tindrem una autèntica oportunitat de vèncer el virus”, va dir.

Unitat és la paraula clau, perquè el desafiament només es pot abordar amb la màxima unitat”, va insistir. Segons Sánchez, aquesta “unitat” comença en les administracions i la “cogovernança” amb les comunitats autònomes, però inclou també l’entesa entre els agents socials, i també “entre les forces polítiques” perquè “és temps d’acords, de trobades, de negociació” i “toca decidir si, a més de ser estable, volem que aquesta legislatura sigui fecunda”. Sánchez va voler tranquil·litzar la cúpula de l’Íbex, assegurant que l’executiu és estable i esgotarà la legislatura.

Sobre la qüestió territorial va assenyalar la necessitat de garantir “la igualtat d’oportunitats, drets i accés al benestar social a cada territori del nostre país”. La “millora de la cohesió territorial”, va afirmar, és “inexcusable”, i ara “cal posar fi als desequilibris”. En aquest sentit, va advertir que davant la situació que genera la Covid-19 es pot optar per la “unitat” o per la “divisió i les querelles”. “Aquesta és una tasca de tots, no d’una part.” “En aquestes circumstàncies el govern ho té clar, elegim unitat”, perquè “el desafiament és enorme i no el pot superar mig Espanya donant l’esquena a l’altra meitat”, va afirmar. Per aquest motiu va dir que la “primera condició” per guanyar la batalla contra el virus és “treballar des de la unitat”, i fer-ho amb “institucions sòlides”. Per això va instar indirectament el PP a fer possible la renovació del CGPJ i del Tribunal Constitucional.

Al final: aplaudiments a Sánchez del selectiu públic, entre el qual figuraven Ana Botín (Santander), Isidre Fainé (Fundació Bancària La Caixa), Beatriz Corredor (Red Eléctrica), José María Alvarez-Pallete (Telefónica), Florentino Pérez (ACS), Antoni Brufau (Repsol) o Pablo Isla (Inditex).

Missatge amb un cert optimisme

El govern espanyol va voler transmetre un missatge de cert optimisme i per fer-ho es va agafar a les previsions de creixement. Coincidint amb l’inici del curs polític, la ministra d’Economia, Natalia Calviño, va avançar que l’economia creixerà més d’un 10% en el tercer trimestre. També és positiva la xifra d’afiliats a la Seguretat Social, que ha augmentat en 333.000 entre juliol i agost. Unes previsions, va dir Calviño, que cal, però, agafar amb cautela.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.