Economia

Un estiu per oblidar

La pandèmia colpeja el sector turístic, que al juliol perd un 69,5% dels visitants

El turisme local no compensa la davallada i les pèrdues

Les agències de viatges no aixequen el cap i reclamen mesures

Les vacances d’agost arriben al punt final en la que serà la pitjor temporada turística. Per al sector aquest ha estat un estiu fatídic, per oblidar, i que donen per perdut arran de l’impacte que ha tingut la pandèmia en l’àmbit internacional, que ha fet caure els mercats emissors i receptors de turistes. Segons les dades fetes públiques per l’Instituto Nacional de Estadística (INE), el nombre de visitants al juliol a Catalunya va ser tan sols de 742.021, una caiguda d’un 69,5% respecte al juliol passat, en què n’hi va haver prop de 2,4 milions. Les mateixes fonts assenyalen una davallada del nombre de pernoctacions, un 77,9% menys que el 2019 per culpa del coronavirus. Tot i això, Catalunya es manté després de les illes Balears, i seguida per les Canàries, entre les destinacions que reben més turistes estrangers. L’ocupació als establiments catalans, segons l’INE, ha estat del 33% al juliol. Unes xifres que no han remuntat en ple agost, quan més països, sobretot europeus, han posat restriccions per viatjar a l’Estat espanyol.

La temporada ha estat un “autèntic desastre”, afirma el president de la Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya, Santiago García-Nieto. “Els qui han obert no han treballat ni dos mesos i hi ha hagut moltes anul·lacions a última hora per les restriccions”, assegura l’empresari hoteler, que insisteix en la necessitat d’allargar els ERTO fins a la Setmana Santa del 2021 davant les pèssimes previsions mentre no hi hagi la confiança sanitària i es recuperi la connectivitat internacional. Del mateix parer és el president de l’Associació d’Agències de Viatges, Martí Serrate, que no estalvia crítiques a la mala gestió dels governs, que s’han vist “desprevinguts” pels rebrots del virus i han acabat generant més confusió i una “por psicològica” a viatjar. La previsió és que el 70% de les agències de viatges tanquin si no acaben arribant les ajudes.

Els càmpings van reobrir després del confinament amb expectatives però han quedat mig buits. “Sense el mercat de fora s’ha patit molt”, assenyala Josep Maria Pla, de la Federació Catalana de Càmpings, que en els últims dies han vist com anul·laven les reserves els holandesos. Amb el turisme de proximitat no han pogut compensar les pèrdues ja que les estades han estat més curtes que les que acostuma a fer el turista estranger.  També notaran la davallada al cap de l’any els allotjaments rurals, que a diferència de la resta han mantingut l’ocupació en el 80%. “Som allotjaments familiars, amb més facilitat per adaptar-nos, però s’ha limitat la capacitat”, reconeix Ferran Puig, president de Concatur.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.